ГоловнаСвіт

У Сербії розгорівся скандал через можливі постачання зброї в Україну

Вучич визнав, що сербська зброя могла опинитися на Донбасі.

У Сербії розгорівся скандал через можливі постачання зброї в Україну
Александр Вучич
Фото: EPA/UPG

Президент Сербії Александар Вучич заявив, що сербські мінометні снаряди могли шляхом реекспорту опинитися на Донбасі. Про це повідомляє сербський портал N1info.

При цьому, за словами Вучича, Сербія не продавала зброю в Україну.

"Вони [опозиція] звинуватили нас у вбивстві російських дітей в Донецьку і Луганську, тому що ми продаємо зброю в Україну. Вони хочуть погіршення відносин між нашою країною і Росією. Вони показали документ, який повинен продемонструвати провину Сербії", - сказав Вучич.

У документах, раніше оприлюднених сербським опозиційним депутатом Марінікою Тепіч, йдеться про те, що до постачання сербської зброї на Донбас була причетна кіпрська фірма PetraLink Limited, яка фігурує в розслідуванні Генпрокуратури України про розтрату коштів Міністерства оборони.

"Про що змовчав Вучич: 1) завод "Крушік" домовлявся безпосередньо з "іноземним партнером з України"; 2) що це кіпрська фірма Petralink, якою володіє син українського генерала Володимира Петенка, засудженого за торгівлю зброєю; 3) що на це дали згоду МВС, Безпечно-інформаційне агентство, Міноборони та Міністерство торгівлі" - написала вона в своєму твітері.

Як раніше повідомила Тепіч, сербська компанія "Техноремонт" купила партію мін виробництва заводу "Крушік" в продавця Jugoimport SDPR, продала польській компанії Nattan, представником якої фактично був громадянин України Віталій Дементьєв, а вже потім боєприпаси потрапили в Україну.

Про сербську зброю на Донбасі раніше також писала болгарська антизахідна журналістка Діляна Гайтанджієва, пише Європравда. У своєму розслідуванні вона вказала, що українські військові на Донбасі, ймовірно, використовують зброю з Сербії, незважаючи на те, що офіційно країна не експортувала озброєння в Україну.

22 листопада міністр внутрішніх справ Сербії Небойша Стефанович заявив, що Сербія не експортує зброю в Україну і не продавала міни для використання в бойових діях на Донбасі.

Відзначається, що Сербія не має законодавчих обмежень на експорт зброї в Україні, проте факт появи такої зброї на Донбасі створює проблеми для Александара Вучича через тісний зв'язків між Белградом і Москвою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram