ГоловнаСвіт

РФ може повернути в законодавство "військову таємницю", - ЗМІ

РФ може повернути в законодавство "військову таємницю", - ЗМІ
Фото: Natalia Fedosenko/TASS

Поняття "військової таємниці" може повернутися в російське законодавство. Про це пишуть російські ЗМІ з посиланням на джерела у військовому відомстві, передає "Інтерфакс-Україна". 

"За даними джерел "Известий" у Міноборони, відповідне питання зараз опрацьовують у відомстві. Під юридичний термін "таємниця в галузі оборони" підпадуть відомості, що стосуються озброєння, комплектування та дислокації військ, а також планів мобілізації - зараз ця інформація належить до державної таємниці", - сказано в повідомленні.

Згідно з матеріалом, відповідний закон буде поширюватися тільки на військовослужбовців. "Особи, допущені до таємних даних, отримають певні привілеї, а за розголошення введуть покарання аж до кримінального. Експерти вказують, що чинний закон "Про держтаємницю" не закриває всі лазівки для витоків, але попереджають, що ефективність нового документа залежатиме від правозастосування", - сказано в повідомленні.

Відзначають, що принципове рішення про введення юридичної норми "таємниця в галузі оборони вже прийнято. У міноборони РФ активно вивчають правові аспекти та нюанси, які потрібно буде врахувати під час підготовки пакета документів. Фахівцям належить визначити точний перелік відомостей, які визнають військовою таємницею. Очікують, що цю роботу буде завершено в 2020 році.

Одне з джерел зазначило, що поправки потрібні були, оскільки в нинішньому вигляді закон "Про держтаємницю" не повною мірою враховує армійську специфіку. У Збройних силах набагато більше секретної інформації, ніж у цивільних відомствах і організаціях, і не всі ці дані зараз захищені законом.

Російські ЗМІ нагадали, що в СРСР поняття державної та військової таємниці були розведені, відповідальність за їх розголошення встановлювали дві різні статті Кримінального кодексу. Які військові відомості, що не становлять державної таємниці, не підлягали оприлюдненню, визначали відомчі документи.

У 1990-ті роки від поняття "військова таємниця" відмовилися. Частина інформації, що належить до Збройних сил, була віднесена до держтаємниці, а деякі відомості взагалі перестали бути секретними.

Нагадаємо, з 1 листопада в РФ набула чинності значна частина положень закону про ізоляцію російського сегмента інтернету, так званого закону про "суверенний Рунет". Документ зобов'язує інтернет-провайдерів встановлювати надане Роскомнаглядом обладнання, яке в разі виникнення загроз безпечній роботі мережі дозволить відомству здійснювати централізоване управління цією мережею.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram