ГоловнаСвіт

​Путін розповів про війну "печерних русофобів", "маргіналів" і "агресивних націоналістів" з російською мовою

Конкретних країн російський президент не назвав.

​Путін розповів про війну "печерних русофобів", "маргіналів" і "агресивних націоналістів" з російською мовою
Владимир Путин
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін, виступаючи на засіданні президентської Ради з російської мови, заявив про "печерних русофобів" і "маргіналів", які оголосили війну російській мові.

Про це повідомляється на сайті Кремля.

"На нас, на нашій країні, лежить величезна відповідальність за збереження, розвиток і поширення російської мови, російської літератури... Тим більше сьогодні, коли ми стикаємося зі спробами штучно - я хочу на цьому наголосити - саме штучно, грубо, часом абсолютно безцеремонно скоротити простір російської мови у світі, витіснити її на периферію", - сказав Путін.

Що це за країни, російський президент не назвав, але закони про заборону викладання російською мовою в школах нещодавно були ухвалені в Україні та Латвії.

"Війну російській мові оголошують не тільки печерні русофоби, - а це ми теж спостерігаємо, думаю, що це не секрет, - різного роду маргінали тут активно працюють і агресивні націоналісти. На жаль, в деяких країнах це стає цілком офіційною державною політикою. Але за нею - і це теж має бути зрозуміло і очевидно - той самий тиск, пряме порушення прав людини, зокрема права на рідну мову, на культуру та історичну пам'ять", - заявив Путін.

Водночас він додав, що незважаючи на ці дії, в світі все одно нібито спостерігається сплеск інтересу до російської мови. Путін пов'язав це "зі зростанням економіки і обороноздатності".

Нагадаємо, раніше міністр освіти Ганна Новосад заявила, що з вересня 2020 року російськомовні школи перейдуть на українську мову навчання.

Після цього МЗС Росії заявило про "подвійну дискримінацію" російської мови в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram