ГоловнаСвіт

Huawei подала в суд на США через звинувачення в шпигунстві

Експерти вважають, що в компанії немає шансів на успіх, але вона хоче продемонструвати готовність до опору.

Huawei подала в суд на США через звинувачення в шпигунстві
Huawei подала в суд на США
Фото: EPA/UPG

Китайський телекомунікаційний концерн Huawei подав до суду на адміністрацію США в зв'язку зі звинуваченнями в шпіонажі.

Про це заявив діючий голова концерну Гуо Пін, передає Deutsche Welle.

За його словами, компанія бажає оскаржити ухвалений у США закон, що забороняє американським відомствам купувати і використовувати технології і послуги Huawei.

За словами Гуо Піна, закон, підписаний президентом США Дональдом Трампом у 2018 році, "не тільки протиправний, але і не дозволяє Huawei чесно брати участь у конкуренції". Позовну заяву подано в один із окружних судів штату Техас.

Експерти вважають, що ініційований Huawei судовий процес має насамперед символічне значення: у Huawei практично немає шансів на успіх, але компанія хоче послати публічний сигнал у зв'язку зі звинуваченнями з боку США, продемонструвати готовність до опору і повернути до себе довіру в інших країнах.

На Заході, зокрема в Німеччині, обговорюється доцільність відсторонення Huawei від впровадження надшвидкісних мереж передачі даних за технологією 5G. Це викликано звинуваченнями з боку США в тому, що Huawei занадто тісно пов'язаний з урядом КНР, відтак може бути примушений до співпраці з метою шпигунства і навіть саботажу.

Huawei завжди відкидав подібні звинувачення. "Конгрес США так і не використав можливості подати докази, які виправдали б обмеження, введені проти продукції Huawei. Тому ми змушені вдатися до цих правових заходів як пропорційного і до останнього засобу", - заявив Гуо Пін.

Нагадаємо, наприкінці січня 2019 року влада США висунула офіційні звинувачення проти Huawei - з приводу промислового шпигунства та шахрайства, пов'язаного з порушенням санкцій проти Ірану.

У грудні 2018 року топ-менеджера Huawei Technologies Мен Ваньчжоу заарештували в Канаді за запитом США. Доньку засновника Huawei Рена Чженфея, яка займає посаду фінансового директора в концерні, підозрюють у порушенні торгових санкцій, введених США проти Ірану.

У січні 2019 року директора польського відділення Huawei також затримали за шпіонаж.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram