ГоловнаСвіт

Ксенія Собчак висунулася в президенти Росії

"Я навіть не за "Крим наш" і не проти".

Ксенія Собчак висунулася в президенти Росії

Телеведуча Ксенія Собчак оголосила про своє рішення брати участь у виборах президента Росії. Вона заявила, що голосування за неї фактично буде поверненням графи "Проти всіх".

Про плани висунення своєї кандидатури Собчак повідомила в листі, відправленому в газету "Ведомости".

"Вже багато років тому, влада, яка поводиться з виборним законодавством залежно від своїх тактичних потреб як з дишлом, позбавила нас цього інструменту. Своєю участю в березневих президентських виборах я хочу його повернути. Ксенія Собчак - у вашому бюлетені, це і є графа "Проти всіх", - пояснила вона.

"Ви проти того, що багато років у списку тільки Зюганов, Явлінський, Путін і їхні безликі дублери та заступники? Ви хочете показати свою активну позицію, але ваш кандидат недопущений до виборів? У вас немає свого кандидата? Відзначте Собчак. Ви не обираєте її в президенти. Ви просто отримуєте легальну і мирну можливість сказати "Досить! Дістали!" - додала вона.

Собчак заявила, що вибори, на її думку, треба використовувати " як для публічного обговорення недоліків нашої влади, так і для вдосконалення навичок опозиції". Вона впевнена, що хоча березневі вибори і не будуть по-справжньому вільними, бойкотувати їх не потрібно, навіть незважаючи на відмову в реєстрації "яскравих діячів опозиції і, насамперед, Олексія Навального".

"Для того, щоб виграти марафон, потрібно тренуватися і брати, і вимагати чесного суддівства", - заявила вона. Як приклад Собчак навела вибори муніципальних депутатів у Москві, де в деяких районах опозиції вдалося виграти.

Собчак заявила і про важливість агітації в медіа, які "в інший час тотально узурповані владою і наближеними до неї підлабузниками". Телеведуча назвала себе рупором тих, хто хоче озвучувати претензії до чинної системи. "Сьогодні необхідно на час забути про наші відмінності, і знову згадати про спільність наших поглядів", - написала вона.

Собчак пояснила, чому саме вона підходить на роль кандидата "Проти всіх". Як вважає телеведуча, вона перебуває за межами жорстких ідеологічних рамок. "Я навіть не за "Крим наш" і не проти", - пояснила Собчак. "Я за те, щоб в країні припинилося тотальне злодійство, з'явилася справжня політика, влада, підзвітна вільному волевиявленню людей, які самі вирішуватимуть, як їм жити і на рівних з усім світовим співтовариством і сусідами вирішувати чий же Крим насправді", - заявила вона.

"Я знаю, чим я ризикую, і довела свою готовність йти на ці ризики. Мені є чим займатися, але я відкладаю все, щоб зробити те, що я вважаю за потрібне в цей політичний момент", - додала вона. "Олексій Навальний пропонував чинній верхівці мирний відхід. Вони йому не повірять. А мені - повірять. Я можу розмовляти з усіма", - впевнена Собчак.

"Можливо я надто романтична - але політиків-циніків нам вистачає, водно час я, Ксенія Собчак, досить розумна, щоб зрозуміти: влада захоче використовувати моє висунення як легітимацію цих виборів. Але я - кандидат "Проти всіх", я відмовляюся грати чужу роль, займати чуже місце", - повідомила вона.

"Я знаю, що я суперечлива постать. Я журналіст, блондинка в шоколаді, дочка реформатора, член координаційної ради російської опозиції - я, можливо, не ваш кандидат - але моя участь у виборах, на описаних вище позиціях - вигідна виборцям, корисна для російської політичної системи", - заявила Собчак.

Наостанок Собчак коротко зупинилася на своїх поглядах на внутрішню і зовнішню політику. У зовнішній політиці вона запропонувала вважати партнерами і союзниками європейські демократичні і процвітаючі країни. У внутрішній політиці - скасування 282 статті Кримінального кодексу, скасування обмежень на проведення референдумів, захист політичного представництва меншин, перерозподіл доходів на користь регіонів, забезпечення незалежності судової системи.

В економіці Собчак запропонувала приватизувати всі великі держкорпорації, реформувати податкове та регуляторне законодавство, обмежити володіння ЗМІ державою і приватними особами.

У сфері технологій Собчак вважає за потрібне скасувати "Пакет Ярової" і звільнити операторів зв'язку від контрольних функцій та адміністративно-фінансових обтяжень.

У сфері релігій Собчак пропонує не фінансувати релігійні інституції з державного бюджету.

У соціальній сфері Собчак пропонує скасувати всі закони, що обмежують права людей за статтю і сексуальною орієнтацією, а також закони, що забороняють усиновлення громадян Росії іноземними громадянами.

У свій штаб Собчак покликала "всі демократичні сили", закликавши допомогти їй зібрати підписи для висування.

Можлива участь Собчак у виборах телеканалу "Дождь" прокоментував Дмитро Пєсков. За словами прес-секретаря президента, її кандидатура відповідає вимогам Конституції, а значить, вона може балотуватися на пост глави держави.

Інформація про те, що в Адміністрації президента Собчак назвали "ідеальним варіантом" жінки кандидата, з'явилася в газеті "Ведомости" 1 вересня.

Олексій Навальний, коментуючи інформацію в ЗМІ, закликав Собчак не брати участь в "досить огидній кремлівській грі під назвою "Притягнемо на вибори ліберальне посміховисько, щоб відвернути увагу". Він припустив, що висунути її вирішили олігархи або адміністрація президента, яким потрібен "карикатурний ліберальний кандидат".

Ксенія Собчак зараз обіймає посаду головного редактора журналу l'officiel, який видає AMCG Олександра Федотова. Також у цьому телесезоні Ксенія Собчак стала ведучою "Нової фабрики зірок" на каналі "Муз ТВ".

Собчак посідає 10 місце в останньому рейтингу головних російських знаменитостей за версією Forbes - її дохід за минулий рік становив $2,1 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram