ГоловнаСвіт

Телекомпанія CNN отримала попередження від Роскомнагляду

На думку експертів, американські ЗМІ можуть виявитися як жертвами відповідних акцій Москви, так і "супутніми втратами".

Телекомпанія CNN отримала попередження від Роскомнагляду
Фото: geektimes.ru

Американська телекомпанія CNN отримала адміністративне попередження від російського контролюючого відомства - Роскомнагляду - "за неправильне зазначення в ефірі вихідних даних".

Про це повідомляє "Голос Америки".

"Представників телеканалу викликали в Роскомнагляд для розгляду адміністративних справ. Буде вирішено питання про винесення телеканалу попередження за порушення закону про ЗМІ та ліцензійні вими у сфері телевізійного мовлення", - йдеться в офіційній заяві російського відомства.

Голова Роскомнагляду Олександр Жаров заявив, що мова про припинення роботи каналу в Росії не йде, а це "суто технічне питання".

"За законодавством тільки після двох попереджень ініціюється процедура припинення діяльності ЗМІ, причому, робиться це через суд. В цьому випадку мова про це не йде, компанія CNN отримала адміністративне попередження за досить банальне порушення: неправильні вихідні дані, які вони за законом повинні повідомляти в ефірі", - заявив Жаров.

Втім, багато хто не повірив у простий збіг цих двох подій, оскільки саме CNN з початку року стала об'єктом критики російських парламентаріїв за нібито допущене телекомпанією, разом з іншими медіа із США, "втручання в російські вибори".

Раніше російська державна англомовна телекомпанія RT заявила, що однією з фірм, що обслуговують її підрозділ в США, було запропоновано зареєструватися як "іноземний агент". Також в Конгресі США зареєстрований законопроект, що надає Міністерству юстиції додаткові повноваження для розслідування потенційних порушень американського законодавства телеканалом RT America.

Дослідник Анненбергської школи Університету Південної Каліфорнії, російський медіа-аналітик Василь Гатов вважає, що дії Москви щодо американських медіа "будуть сильно залежати від того, який тиск в США буде надаватися на RT і суміжну з нею компанію Sputnik".

"Будь-який демонстративний хід, який порушує інтереси цих компаній, призведе до симетричних і жорстких кроків Росії щодо медіа США. Причому я підозрюю, що насамперед це торкнеться комерційних медіа, таких, як CNN, а не тих, які фінансуються державою через BBG (Рада керівників із питань мовлення). Якщо ж дали інструкції "попсувати кров", що дуже схоже на нинішню російську владу - і це вже явище інше - то я б чекав, що буде узятий "заручник", і що може повторитися випадок Ніколаса Данілоффа (американського журналіста, заарештованого КДБ СРСР у 1986 році в Москві, - ред.)", вважає Гатов.

На його думку, американські журналісти можуть виявитися як жертвами відповідних акцій Москви на дії США, так і "супутніми втратами" у більш великій грі.

"Наприклад, у американських журналістів МЗС може відкликати акредитації, посилаючись на те, що вони не надають матеріали про діяльність того ж російського МЗС, або придумає ще якісь бюрократичні дурниці. Але це - на рівні відповіді за RT. А ось якщо політичній контррозвідці дали вказівку йти на конфронтацію, то це зовсім інша справа - тут може бути все дуже жорстко", - зазначив експерт.

Нагадаємо, в травні Конгрес США відмовив в акредитації російському агентству Sputnik.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram