ГоловнаСвіт

Екс-учасник КВК розповів про заборону жартів про Путіна

Виступи учасників КВК зазнають жорсткої цензури.

Екс-учасник КВК розповів про заборону жартів про Путіна
Владимир Путин
Фото: EPA/UPG

У "Клубі веселих і кмітливих" (КВК) існує заборона на номери і сценки про президентів.

Про це в інтерв'ю  YouTube-каналу Wanna Banana розповів колишній лідер команди КВК "СОК", колишній редактор Вищої ліги КВК Дмитро Колчин.

Він пояснив, що "ніхто не пише номер "зустріч президента Путіна з президентом Казахстану".

За його словами, у КВК "пропали автори", які пишуть номери про президентів. "Коли починаються авторські збори, ніхто не пише такого номера - зустріч президента Путіна з президентом Казахстану. Його ніколи не буде в ефірі. Через багато-багато років почнуть якісь такі речі з'являтися, але обов'язково комплементарні, обов'язково поклоніння", - наголосив Колчин.

Він також розповів, що рішення про те, чи потрапить той чи інший номер учасників КВК до підсумкового випуску програми, яка піде в ефір "Першого каналу", ухвалюють "редактори над редакторами". "Яка кількість, ви б знали, там різних цензурних, канальних, керівних фільтрів, що, ось, треба на цю тему не жартувати, це прізвище не називати, це треба прибрати", - зазначив Колчин. 

В інтерв'ю телеканалу "Дождь" у лютому 2017 року Колчин розповів про інший випадок прояву цензури у КВК. Йшлося про номер однієї з команд, в якому використовувалася пісня Віктора Цоя "Змін". "Суть пісні така - розібрати балкон. Треба це викинути, це на дачу відвезти, це туди-то (...) Змін вимагає наш балкон. А потім виявилося, що "змін, змін" у цьому контексті з "Першого каналу" дуже дивно звучатиме", - повідомив Колчин.

Цей самий епізод він згадав у інтерв'ю YouTube-каналі Wanna Banana. Колчин розповів, що ця пісня Цоя - пряма асоціація з тим, що народ незадоволений владою, і їй не можна звучати на "Першому каналі".

КВК ("Клуб веселих і кмітливих") - телевізійні гумористичні ігри, в яких команди різних колективів (навчальних закладів, вищих навчальних закладів, підприємств, міст і под.) змагаються в гумористичних відповідях на поставлені запитання, імпровізаціях на задані теми, розігруванні заздалегідь заготовлених сцен тощо. Вперше КВК з'явився в ефірі телеканалів 1961 року.

У середині березня 2017 року було опубліковано узагальнений звіт прибалтійського центру стратегічних комунікацій НАТО, значна частина якого була присвячена програмі КВК. У цьому звіті група з шести дослідників розглядала КВК не лише як телевізійне шоу, комерційний продукт чи бізнес-модель, а і як інструмент геостратегічного впливу Кремля. На думку творців звіту, комерційне шоу КВК є одним із методів, за допомогою якого Москва просуває свої геополітичні інтереси в міжнародному інформаційному просторі.  

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram