ГоловнаСвіт

Трамп заявив про "страшну шкоду" від розслідування російського втручання у вибори

США постають як розгублена і роз'єднана країна, вважає президент.

Трамп заявив про "страшну шкоду" від розслідування російського втручання у вибори
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп заявив, що рішення призначити спеціального прокурора Роберта Мюллера для розслідування підозр у змові членів його передвиборного штабу з російськими спецслужбами страшно шкодить країні.

Трамп також заявив, що ні він, ні його передвиборний штаб ніколи не вступали в жодну таємну змову з Росією, передає Бі-бі-сі.

За словами Трампа, через призначення колишнього директора ФБР Роберта Мюллера спецпрокурором, який буде перевіряти повідомлення про втручання Росії в американські вибори, США виглядають роз'єднаними і зніяковілими.

"Я вважаю, що це завдає страшної шкоди нашій країні, тому що показує нас розділеною, розгубленою і роз'єднаною країною", - сказав Трамп в інтерв'ю телеканалам Сі-ен-ен і Сі-ен-бі-сі.

Раніше Трамп назвав розслідування імовірних зв'язків його штабу з російською владою величезним полюванням на відьом стосовно політика в історії Америки.

За словами Трампа, ще жоден з політиків в історії країни не відчував гіршого і несправедливішого ставлення до себе, як він.

"Попри всі протизаконні дії під час [передвиборної] кампанії Клінтон і в часи адміністрації Обами, для їх розслідування ніколи не призначали спеціального прокурора", - написав Трамп у твіттері.

У середу міністерство юстиції США призначило Роберта Мюллера, який очолював Федеральне бюро розслідувань США з 2001 по 2013 рік, спеціальним прокурором для розслідування можливого втручання Росії в недавню президентську передвиборну кампанію у США.

Як пояснив заступник генпрокурора США Рід Розенстайн, необхідний був незалежний експерт, щоб наглядати за розслідуванням.

Вимоги призначити спеціального прокурора для розслідування ймовірного втручання Росії у виборчу кампанію в США і для вивчення можливої змови між співробітниками штабу Трампа і Кремлем пролунали після того, як 10 травня президент США звільнив голову ФБР Джеймса Комі.

Опозиція розкритикувала рішення президента звільнити голову ФБР, звинувативши його у спробі вплинути на розслідування, яке на той момент очолював Комі.

Трамп неодноразово називав усі звинувачення фальшивками, а саме розслідування - фарсом на гроші платників податків.

Раніше конгрес США зажадав від ФБР надати записи зустрічей Трампа і Комі. Це сталося після публікації в газеті New York Times, згідно з якою президент США нібито просив тепер уже колишнього голову ФБР зам'яти історію зі своїм радником з нацбезпеки Майклом Флінном, якого підозрювали у зв'язках з Росією.

Пізніше Трамп звільнив Флінна. За даними видання, Комі ретельно документував усі зустрічі і розмови з президентом і наступного дня після своєї відставки склав службову записку про розмову, оприлюднення якої і вимагають конгресмени.

У заяві Конгресу йшлося, що якщо така записка справді була, то це ставить питання про те, чи не намагався Трамп вплинути або завадити розслідуванню ФБР щодо Флінна.

Білий дім заперечує, що таке прохання будь-коли було. У четвер Трамп також відповів негативно на пряме запитання журналіста, чи звертався він до голови ФБР із закликом зам'яти розслідування у справі Флінна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram