ГоловнаСвіт

У Росії піонери закликали відновити пам'ятник Павлику Морозову

Піонер-герой Павлик Морозов доносив владі про антирадянські настрої свого батька і діда.

У Росії піонери закликали відновити пам'ятник Павлику Морозову
Архив
Фото: http://www.0629.com.ua

У Московській піонерській організації виступили за відновлення пам'ятника Павлику Морозову, повідомляє Радіо Свобода.

"Цей пам'ятник має бути в Москві, тому що пам'ятник увічнює чесну, мужню дитину, яку вбили за правду. Я думаю, що це абсолютно гідний пам'ятник", - заявив 19 травня координатор ради Московської міської піонерської організації Дмитро Лебедєв в ефірі радіостанції "Говорить Москва".

Раніше в п'ятницю з цією ініціативою виступила партія "Комуністи Росії".

"Сьогодні, коли практично все суспільство усвідомлює корисність і позитивний досвід піонерської організації Радянського Союзу, пора відновити справедливість і відновити пам'ятник убитій дитині, одному з перших піонерів СРСР", - заявив голова "Комуністів Росії" Максим Сурайкін, заяву якого опубліковано на сайті партії.

Відповідний запит Сурайкін направив до мерії Москви.

Пам'ятник Павлику Морозову було встановлено в 1948 році на Пресні за особистою ініціативою Йосипа Сталіна. У 1991 році його знесли.

За радянських часів Павлика Морозова проголосили піонером-героєм, який боровся з куркульством і його убили в 1932 році за те, що повідомив владі про антирадянські настрої свого батька і діда.

У 1987 році на Заході вийшла книга письменника Юрія Дружникова "Донощик 001, або Вознесіння Павлика Морозова". Опитавши живих свідків, автор встановив, що вся історія Павлика Морозова - радянський пропагандистський міф. У тому ж році Дружников був змушений емігрувати з СРСР на Захід і помер в США в 2008 році.

19 травня в СРСР відзначали день піонерії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram