ГоловнаСвіт

Швеція зняла звинувачення з Ассанжа і скасувала ордер на його арешт (оновлено)

Британська поліція пригрозила засновнику Wikileaks арештом, якщо він покине посольство Еквадору. 

Швеція зняла звинувачення з Ассанжа і скасувала ордер на його арешт (оновлено)
Джулиан Ассанж
Фото: EPA/UPG

Шведська прокуратура вирішила припинити розслідування у справі про зґвалтування проти засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа і зняти ордер на арешт, який був чинним у Європі щодо австралійця протягом останніх семи років.

Про це повідомляє The Local.

Як випливає із заяви на сайті прокуратури, "голова прокуратури Маріанн Ні сьогодні вирішила припинити розслідування проти ймовірного зґвалтування (меншою мірою), вчиненого Джуліаном Ассанжем".

Раніше у травні адвокат засновника Wikileaks звернувся в Стокгольмський окружний суд з проханням припинити ордер на арешт його клієнта, заявивши, що його слід скасувати тепер, коли США висловили бажання висунути звинувачення 45-річному Ассанжу.

Один з адвокатів Ассанжа Мелінда Тейлор заявила, що тепер журналіст, "імовірно, спробує отримати від британської влади гарантії, що він не буде затриманий якимось іншим способом", а не відразу вирушить в Еквадор. Адвокат нагадала, що влада Великобританії і США неодноразово відмовлялися "підтвердити або спростувати", чи існує запит на екстрадицію австралійця у США. Тейлор також нагадала, що британська влада звинувачує Ассанжа в порушенні умов виходу під заставу, коли він утік у посольство Евкадору.

Тим часом шведський адвокат Ассанжа Пер Е Семуельсон назвав новину про зняття звинувачень "перемогою" австралійця. "Це повна перемога для Ассанжа. Він вільний покинути посольство, коли захоче. Ми виграли справу Ассанжа. Він, звичайно, щасливий і зітхнув з полегшенням. Але він критично ставиться до того, що це так довго триває", - заявив Семуельсон у коментарі Sveriges Radio.

Оновлено: У поліції Великобританії повідомили, що заарештують Ассанжа, якщо той залишить будівлю посольства Еквадору в Лондоні, передає Associated Press

Оновлено о 17:20.  Ассанж проситиме політичного притулку у Франції. Про це розповів його адвокат Жуан Бранко, повідомляє Franceinfo.

"Він [Ассанж] хоче зараз спробувати покинути посольство Еквадору в Лондоні і попросити Францію зробити відповідний жест, прийняти його і надати притулок, щоб захистити його від переслідування з боку США", - заявив адвокат.

Крім того, Бранко додав, що Ассанжа можуть екстрадувати до США, якщо він покине будівлю посольства Еквадору в Лондоні. Загрози засудити австралійця до довічного ув'язнення звучали від президента США Дональда Трампа декілька тижнів тому, звернув увагу адвокат.

Австралійський журналіст Джуліан Ассанж заснував портал WikiLeaks 2006 року. На сайті публікують секретні і викривальні документи і матеріали. Ассанж з 2012 року перебуває в посольстві Еквадору в Лондоні. Таким чином він намагався уникнути екстрадиції у Швецію, де його звинувачують у скоєнні зґвалтування. Ассанж побоювався, що Стокгольм відправить його у США, де йому може загрожувати страта через публікацію секретної інформації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram