ГоловнаСвіт
Спецтема
Россия

Мін'юст РФ виніс попередження фонду під патронажем колишньої дружини Путіна

Фонд порушив закон "Про некомерційні організації".

Мін'юст РФ виніс попередження фонду під патронажем колишньої дружини Путіна
Людмила Путина
Фото: www.ntv.ru

Мін'юст Росії виніс попередження на адресу громадського фонду "Центр розвитку міжособистісних комунікацій" (ЦРМК), який патронує колишня дружина російського президента Людмила Путіна

Про це йдеться в розслідуванні агентства Рейтер

Як пояснив представник відомства, попередження було винесено, оскільки фонд порушив закон "Про некомерційні організації", який зобов'язує НКО розміщувати в інтернеті або ЗМІ щорічні звіти про свою діяльність. Але ЦРМК з 2010 року зазначені відомості не розміщує.

ЦРМК - власник так званого будинку Волконського (Воздвиженка, 9) в центрі Москви. "Центр розвитку міжособистісних комунікацій" було створено в 2009 році на основі іншого фонду - "Центру розвитку російської мови", заснованого в 2002 році за ініціативи та підтримки Людмили Путіної. ЦРМК керує Артур Очеретний - за даними "Собеседника", ймовірний чоловік Людмили Путіної.

Згідно з даними "Спарк-Інтерфакс", в 2015 році фонд заробив 60 млн рублів. Він здає приміщення особняка в оренду компанії "Меридіан", а та перездає їх у суборенду. 99% ТОВ "Меридіан" належить компанії "Інтер'єрсервіс", стовідсотковою власницею якої є Людмила Шкребньова. Шкребньова - дівоче прізвище колишньої дружини президента Росії. 

Як пише в своєму розслідуванні Рейтер, приміщення в будинку Волконського орендують два банки - ВТБ і Сбербанк, а також ще кілька організацій. ВТБ орендує приміщення площею близько 3000 квадратних метрів. У тендерному документі 2015 року йдеться, що за п'ять років оренди банк заплатив 584 млн рублів, або понад $2 млн на рік. Рейтер пише, що агентство Knight Frank, що спеціалізується на елітній нерухомості, оцінило щорічний дохід від здачі в оренду всіх придатних приміщень будинку Волконського в $3,18 млн.

Агентство також повідомляє, посилаючись на документи оренди, що Управління справами президента займалося роботами з реконструкції будинку Волконського. Джерело, яке брало участь у реконструкції, розповіло Рейтер, що для ознайомлення з перебігом робіт у будинок приїжджала Людмила Путіна. "Коли Путіна проводила інспекцію, вони негайно закрили всю Воздвиженку", - розповів співрозмовник агентства.

Нагадаємо, в квітні повідомляли, що у ймовірного чоловіка колишньої дружини Путіна знайшли маєток у Франції за €6 млн.

Володимир і Людмила Путіни оголосили про розлучення в червні 2013 року. Пізніше ЗМІ повідомили, що колишня дружина Путіна вийшла заміж за 37-річного і змінила прізвище.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram