ГоловнаСвіт

Трамп звільнив директора ФБР

Його звинуватили в тому, що він вирішив самочинно вершити правосуддя.

Трамп звільнив директора ФБР
Глава ФБР Джеймс Коми
Фото: EPA/UPG

Директора Федерального бюро розслідувань США Джеймса Комі відсторонено від посади.

Як повідомляє "Голос Америки", у вівторок президент США Дональд Трамп направив йому лист, в якому йшлося: "З цього моменту Ваші повноваження припиняються і Ви відстороняєтеся від посади".

Директора ФБР призначають на один десятирічний термін. 56-річний Комі був призначений на цю посаду чотири роки тому.

Причини звільнення Комі були описані в двох окремих листах генерального прокурора США Джеффа Сешнс і його заступника Рода Розенстайна. Фактично вони звинуватили Комі в тому, що він вирішив самочинно вершити правосуддя.

Розенстайн написав, що Комі "допустив серйозні помилки", працюючи з висновками розслідування історії з листуванням Гілларі Клінтон, опонента Трампа на виборах. Заступник генпрокурора звинуватив директора ФБР в узурпації повноважень генерального прокурора, коли Комі заявив, що колишнього держсекретаря не повинні були притягувати до відповідальності.

Несподіваний крок Трампа викликав негайну потужну реакцію в Конгресі ввечері у вівторок, але позиції законодавців розділилися відповідно до їх партійної приналежності.

Голова постійного комітету Сенату з розвідки Річард Берр заявив, що він "стурбований вибором часу і підставами" для звільнення Комі. Однак член комітету Сенату з питань судової влади республіканець Ліндсі Грем вважає, що "з урахуванням недавніх суперечок навколо директора ... новий старт піде на користь ФБР і країні".

Республіканець Джон Маккейн, член комітету Сенату з внутрішньої безпеки і справ уряду, коментуючи звільнення Комі, сказав: "У президента є такі повноваження. Я поважаю це рішення".

Демократи з комітету Сенату з питань судової влади порівняли рішення Трампа з діями президента Річарда Ніксона, який усунув від роботи співробітників уряду, які розслідували його діяльність під час Вотергейтського скандалу на початку 1970-х років.

Сенатори від Демократичної партії виступають за призначення спеціального прокурора, який продовжив би проведене міністерством юстиції розслідування передбачуваних зв'язків передвиборного штабу Трампа з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram