ГоловнаСпорт

Неспортивне золото

27 серпня 2024 року прем’єр-міністр України Денис Шмигаль розповів, що Україні бракує 500 мільярдів гривень для потреб Сил оборони на наступний рік. Щоб наповнити бюджет, уряд запланував, а Рада схвалила підвищити податки. 

За місяць після цієї заяви, 28–29 вересня, у київському Палаці спорту відбувся Чемпіонат України зі спортивної гімнастики за підтримки Міністерства молоді та спорту України й Української федерації гімнастики. 

Здавалося б, пересічна спортивна подія, але не все так просто. Головний тренер збірної України зі спортивної гімнастики Геннадій Сартинський зазначив, що чемпіонат обійшовся державі від 8 до 10 млн грн, а це в рази більше, ніж коштує проведення таких заходів. До того ж він поставив під сумнів доцільність таких змагань одразу після Олімпіади. 

У розмові з LB.ua одразу декілька представників спортивної гімнастики й українського спорту загалом назвали цей турнір відвертою крадіжкою. Вони попросили не називати імен з міркувань безпеки. Щобільше, частина гімнастів відмовилася говорити відкрито через залежність від Мінмолодьспорту.

Тож LB.ua вирішив розібратися, наскільки доцільним був турнір і скільки він коштував.

Неспортивне золото
Стелла Захарова вручає нагороди учасникам Чемпіонату України зі спортивної гімнастики.
Фото: Українська федерація гімнастики

«Хто з олімпійців там був? Ніхто»

У міністерстві LB.ua повідомили, що Чемпіонат України зі спортивної гімнастики ініціювало Мінмолодьспорту у співпраці з Українською федерацією гімнастики відповідно до Єдиного календарного плану на 2024 рік.

Чемпіонат України — це змагання, яке проводять перед міжнародним стартом — чемпіонатом Європи чи світу, щоб визначити членів національної збірної, які представлятимуть там державу. 

«Чемпіонати України проводять для того, щоб визначити найсильніших спортсменів, які готуватимуться до чемпіонатів Європи, світу, універсіад. А після Олімпійських ігор спортсмени відпочивають. Я не знаю, у якій ще країні проводили б чемпіонат після олімпіади. Хто з олімпійців там був? Ніхто!» — наголошує головний тренер збірної України зі спортивної гімнастики Геннадій Сартинський.

Головний тренер збірної України зі спортивної гімнастики Геннадій Сартинський під час Олімпійських ігор-2024 у Парижі.
Фото: НОК України
Головний тренер збірної України зі спортивної гімнастики Геннадій Сартинський під час Олімпійських ігор-2024 у Парижі.

За його словами, зараз наші хлопці змагаються в Німеччині, у Бундеслізі, і це для них такий відпочинок, адже вони ще не набрали оптимальних кондицій. «Олімпіада — це виснажливі змагання, тому вони й не повинні були приїжджати на цей турнір. Водночас саме тоді, коли виступає вся збірна, можна проводити турнір у Палаці спорту. Їх не було, тому й сенсу в цьому турнірі не було. Цей чемпіонат — це бенефіс Стелли Захарової. Навіть в анонсі великими літерами зазначили, що організатором є саме Стелла Захарова. Тільки десь маленькими літерами написали, що це все за підтримки Мінмолодьспорту», — сказав Сартинський.

З ним погодилася тренерка Іллі Ковтуна Ірина Горбачева (Надюк). 

«Основний склад збірної України не брав участі в Чемпіонаті України, адже хлопці тільки закінчили виступи на Олімпіаді. Вони мають особисті медалі на міжнародних змаганнях, перемогу в командних виступах на європейській першості, олімпійські нагороди, тому я не бачу сенсу у визначенні складу станом на зараз. Якщо казати грубо, то він їм був не потрібен сьогодні. Окрім того, хлопці заздалегідь узгодили з федерацією, що виступатимуть у Бундеслізі», — пояснила пані Ірина.

Водночас перед змаганнями в інтерв’ю на сайті Української федерації гімнастики Стелла Захарова, яку вже після чемпіонату призначили віцепрезиденткою організації, наголосила, що на першості України повинні виступити члени національної збірної, інакше їх відсторонять. 

«Вони зобов’язані виступити. Якщо хтось не буде брати участь, то, на жаль, я повинна буду повідомити міністерство і такі гімнасти будуть відсторонені від участі в міжнародних стартах — етапах Кубку світу тощо. Кожен гімнаст, який претендує на участь у спортивних змаганнях олімпійського циклу, повинен пройти систему відбору», — сказала Захарова. До слова, жоден член національної команди на турнірі Стелли Захарової не виступав.

Стелла Захарова під час Чемпіонату України зі спортивної гімнастики.
Фото: Facebook.com
Стелла Захарова під час Чемпіонату України зі спортивної гімнастики.

Крім того, Стелла Захарова зауважила, що хоче повернути інтерес до спортивної гімнастики в Україні. 

Горбачева натомість переконана, що в такому форматі ці заходи не популяризують спорт.

«Популяризація — це про інше. У рекламах й на афішах Чемпіонату України я не побачила жодної згадки про наших олімпійців. Кого ж ми тоді популяризували? У нас була Анна Лащевська, п’ятеро хлопців, які виступали на Іграх, — саме про них потрібно було говорити», — пояснила Горбачева.

Анонс Чемпіонату України зі спортивної гімнастики.
Фото: XSPORT
Анонс Чемпіонату України зі спортивної гімнастики.

Гроші

У відповідь на запит LB.ua Міністерство молоді та спорту повідомило, що на проведення Чемпіонату України зі спортивної гімнастики виділило 8 520 653,90 грн.

Ця сума видається завищеною відразу через декілька факторів. Перш за все насторожують аномально великі витрати на дводенне змагання за участі в ньому лише 120 спортсменів (за кошторисом). Ба більше, LB.ua зібрав інформацію про попередні подібні змагання — і коштували вони в середньому від 500 тисяч (якщо не в Палаці спорту) до півтора мільйона гривень. Тобто витрати завищені мінімум уп’ятеро! На думку одного українського тренера зі спортивної гімнастики, за таку суму можна організувати етап Кубка світу. 

Водночас Ірина Горбачева повідомила LB.ua, що просила Міністерство молоді та спорту й Українську федерацію гімнастики фінансово допомогти (близько 7 тисяч євро) з операцією для срібного призера Олімпіади-2024 Іллі Ковтуна після його травми, але отримала відмову.

Ми не знайшли у відкритих джерелах інформації про проведення відкритих тендерних закупівель для чемпіонату, тому звернулися з цим питанням до Мінмолодьспорту. Нам відповіли, що «закупівля послуг здійснювалась без застосування відкритих торгів у зв'язку з особливостями проведення заходів під час воєнного стану».

Тож ми попросили в Міністерства молоді та спорту докладний кошторис цього заходу й інших турнірів зі спортивної та з художньої гімнастики, які проходили у 2022/2023 роках в Україні.

Нам надали кошторис цьогорічного Чемпіонату України зі спортивної гімнастики та ще двох з художньої гімнастики, юніорського і дорослого, які відбулися 26–28 і 28–30 червня минулого року. Одразу зауважимо, що додатків з докладним описом кожного пункту кошторису ми не отримали.

Турніри проходили під патронатом однієї федерації (Української федерації гімнастики) та в одному місці (Палаці спорту), тому їх можна порівнювати, якщо врахувати різницю вартості на спортивне обладнання. Відтак ми виявили випадки можливого завищення цін. Чемпіонат з художньої гімнастики 26–28 червня 2023 року коштував державі 1 052 724 грн, а Чемпіонат зі спортивної гімнастики 2024 року — 8 520 653 грн.

Наприклад, послуги, пов’язані з підготовкою / облаштуванням місць проведення спортивних заходів (звуку) для турніру зі спортивної гімнастики коштували 981 148 грн, а для змагань з художньої гімнастики — 37 260 грн

Суттєво відрізнялися також ціни на світло — 1 097 635 грн проти 159 840 грн

Суддівське обладнання для спортивної гімнастики коштувало 442 596 грн проти 43 000 грн у художній. До речі, за інформацією одного судді, обладнання — це планшети й комп’ютер.

Ще один пункт кошторису Чемпіонату зі спортивної гімнастики, який викликає питання, — ціна за обслуговування локальних мереж — 157 960 грн. У кошторисі Чемпіонату з художньої гімнастики інформації про таку послугу немає. 

Крім того, під час турніру зі спортивної гімнастики 3 498 873 грн витратили на встановлення й експлуатацію механічного обладнання (помости, сцени тощо), однак під час трансляції ми сцени не помітили. Ба більше, під час розминки одного спортсмена поперечина впала…

Є питання й до вартості онлайн-трансляції, на яку виділили 810 631 грн. Фахівці, з якими ми поспілкувалися, оцінили послугу для подібних заходів у до 200 тис. грн. До речі, у кошторисі окремо прописана й сума на встановлення телевізійної аудіо- й відеоапаратури. Це коштувало державі додаткові 396 320 грн. Тобто загалом трансляція обійшлася в 1 206 951 грн. На ютуб-каналі Мінмолодьспорту станом на 22 жовтня відео трансляції переглянули 7100 людей (кількість переглядів двох змагальних днів).

Згідно з кошторисами, більшість послуг, пов’язаних з підготовкою / облаштуванням місць проведення спортивних заходів, за прямим договором, надало одне підприємство — ТОВ «КИЇВ МЕДІА ПРОДАКШН» відповідно до процедури закупівлі Укрспортзабезпечення. Як з'ясували колеги з NGL.Media та Tribuna.com, ця компанія належить 23-річній Валерії Гуторці з Білої Церкви. Загалом за свої послуги компанія отримала левову частку турнірних коштів — понад 6,6 млн грн.

LB.ua надіслав запит до Мінмолодьспорту з проханням надати додатки кошторису Чемпіонату зі спортивної гімнастики, щоб дізнатися, чому турнір коштував так дорого. Поки що чекаємо на відповідь. 

Чебурашки від Стелли Захарової

Ще одна «особливість» чемпіонату — він не відповідав правилам проведення таких змагань. До прикладу, головним суддею змагань була сама Стелла Захарова, яка не має міжнародної суддівської категорії. Це засвідчили на умовах анонімності одразу декілька осіб у Федерації гімнастики України. Ба більше, за нашою інформацією, яку підтвердили учасники змагань, на чемпіонаті працювали по троє суддів замість чотирьох, як передбачено в правилах. До речі, одразу семи суддів зі списку, затвердженого Мінмолодьспорту на цей турнір, не було. 

Викликає питання й форма гімнастів. На наліпках з номерами спортсменів було зображено… Чебурашку. Донедавна цей вигаданий у Росії персонаж був логотипом сайту Стелли Захарової. 

Як це пов'язано з Чемпіонатом України — питання без відповіді.

Наліпка з номером учасника Чемпіонату України зі спортивної гімнастики.
Фото: Lb.ua
Наліпка з номером учасника Чемпіонату України зі спортивної гімнастики.

Крім того, хоч Мінмолодьспорту й ініціатор змагань, на нагородній продукції не було жодної згадки про відомство. Щобільше, на спеціальних кубках вигравіювано «Ukraine International Cup. Organizer Stella Zakharova», який не має стосунку до Чемпіонату України зі спортивної гімнастики. 

Медаль і кубок Чемпіонату України зі спортивної гімнастики одного з учасників.
Фото: Lb.ua
Медаль і кубок Чемпіонату України зі спортивної гімнастики одного з учасників.

То чому ж держава фінансувала ці спортивні змагання практично на 100 %? 

А ще той факт, що Стелла Захарова офіційно не була віцепрезидентом Федерації гімнастики України 28–29 вересня, не завадив їй організувати турнір. 

LB.ua звернувся із запитом до Федерації гімнастики України, але відповіді ми поки що не отримали. Крім того, вирішили поцікавитися в очільника Міністерства молоді та спорту Матвія Бідного, чому держава витратила стільки грошей на цей турнір, але нам запропонували поговорити з директором Укрспортзабезпечення. 

Сьогодні, 22 жовтня, зв'язатися не вдалося, адже, як нам пояснили, він «трохи від'їхав». Водночас колеги з NGL.Media та Tribuna.com повідомили, що «державна установа (Укрспортзабезпечення. — LB.ua) не змогла відповісти на жодне з суттєвих питань — як знайшли ТОВ "КИЇВ МЕДІА ПРОДАКШН", чи зверталися до інших компаній, як визначали вартість і хто був контактною особою під час надання послуг».

Загалом Мінмолодьспорту повідомило нам, що на проведення спортивних заходів і змагань зі спортивної гімнастики у 2024 році затверджено 50 млн 406,8 тис. грн. 

Зважаючи на все викладене, можливо, в умовах повномасштабної війни та складної фінансової ситуації в державі органам контролю варто посилити перевірку витрат бюджетних коштів, особливо на заходи, які, прикриваючись безпековими пересторогами, уникають прозорих тендерних процедур. 

Віталій ТкачукВіталій Ткачук, спортивний журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram