>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

AAF удванадцяте відмовилася відновлювати членство федерації легкої атлетики Росії

Росії загрожує відсторонення від Олімпіади-2020 в Токіо.

AAF удванадцяте відмовилася відновлювати членство федерації легкої атлетики Росії
Фото: iaaf.org

Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій (IAAF) удванадцяте, починаючи з 2015 року, прийняла рішення не відновлювати статус Всеросійської федерації легкої атлетики (ВФЛА).

Про це було оголошено після засідання ради IAAF в Досі, передає Німецька хвиля.

Тож на чемпіонаті світу з легкої атлетики, який стартує в столиці Катару 27 жовтня, російські спортсмени знову не зможуть виступити єдиною командою під національним прапором своєї країни. У той самий час 30 росіян зможуть взяти участь у турнірі в ролі нейтральних атлетів.

Глава робочої групи з відновлення статусу ВФЛА Руне Андерсен, слова якого наводить пресслужба IAAF, назвав низку позицій, які зробили неможливим відновлення статусу російської легкої атлетичної федерації. Зокрема, зазначив він, підтверджена інформація про те, що деякі тренери, відсторонені від роботи рішенням Спортивного арбітражного суду (CAS), продовжують тренувати спортсменів. А це ставить під сумнів "цілісність антидопінгових зусиль" Росії.

Крім того, вказав Андерсен, група взяла до уваги рішення Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA), яке на засіданні Виконавчої ради в Токіо ініціювало розгляд питання про невідповідність Російського антидопінгового агентства (РУСАДА) міжнародному антидопінговому кодексу за прискореною процедурою. Офіційною причиною названо невідповідність у даних, наданих Москвою WADA на початку цього року.

Раніше британська газета The Telegraph повідомляла, що російських спортсменів можуть відсторонити від участі в Олімпійських іграх 2020 року в Токіо через підозри в маніпуляціях даними з Московської антидопінгової лабораторії.

Рік тому, 20 вересня 2018 року, виконком WADA повернув РУСАДА статус відповідності кодексу, якого російська організація була позбавлена 2015 року через допінговий скандал.

Головною умовою відновлення прав було надання російською стороною до 31 грудня 2018 року доступу до даних перевірки допінг-проб російських спортсменів, які зберігаються в московській лабораторії, опечатаній у зв'язку з федеральним розслідуванням. Однак експертам WADA вдалося скопіювати бази даних тільки в середині січня 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram