ГоловнаСуспільствоЖиття

Звільнити українських священиків із полону вдалося за сприяння Ватикану

Зараз у російському полоні вже немає католицьких священиків, але є служителі інших конфесій, які потребують звільнення.

Звільнити українських священиків із полону вдалося за сприяння Ватикану
Звільнені українські священики
Фото: Соня Кошкіна

Звільнити з півторарічного російського полону українських священиків Івана Левицького і Богдана Гелету вдалося за сприяння Ватикану. 

Про це розповів Апостольський нунцій Вісвальдас Кульбокас кореспондентці LB.ua під час Національного молитовного сніданку під патронатом президента. 

Фото: Соня Кошкіна

Під час заходу президент Володимир Зеленський подякував священослужителям за силу і гідність та нагадав, що окупанти схопили їх 16 листопада 2022 року у Бердянську, де вони служили у парафії Різдва Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви. Священиків вдалося повернути за сприяння та посередництву папи Франциска. 

"Завдяки зусиллям нашої команди та посередництву Ватикану, за яке я особливо вдячний, вдалося повернути їх на свободу", – зазначив глава держави та нагадав, що із російського полону повернули 90 військовослужбовців і 10 цивільних.

Вісвальдас Кульбокас розповів кореспондентці LB.ua, що доклали зусиль до обміну і Україна, і Ватикан. 

"Святіший отець звертався і до РФ, і до москоського патріархату...потім обмін - це вже Україна, координаційний штаб, вони знайшли схему обміну... Президент подякував святішому отцю, тому що зусиль було багато і з боку України, і з боку святого престолу", – прокоментував нунцій.

За його словами, зараз у російському полоні вже немає католицьких священиків, але є служителі інших конфесій, які потребують звільнення.

Один із звільнених із полону священиків Богдан Гелета, розповів кореспондентці LB.ua, що у полоні до нього як до священика ставилися "по-людяному", проте вважає, що його віра є "маленькою". Він зазначив, що до молитовного сніданку ще не бачився із рідними.

За словами священика, їх утримували у різних місцях Донецької області, і тільки останніми днями перед обміном перевозили по території РФ. 

Богдан Гелета зазначив, що не знає, чи повернеться до служіння. 

"Ще з настоятелем маю зустрітися, він скаже, що маю робити", – сказав він. 

  • Богдан Гелета та Іван Левицький – священники Української греко-католицької церкви, захоплені в Бердянську за опір окупантам. 
  • Іван Левицький родом із Львівщини, Богдан Гелета — з Івано-Франківщини.
  • З початку повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року священники УГКЦ вирішили залишитися зі своїм народом на тимчасово окупованих територіях. Вони служили як греко-католицьким, так і римо-католицьким громадам, даючи світло надії людям, які опинилися під окупацією.
  • Росіяни арештували отців і за пропагандистською методичкою звинуватили їх нібито у підривній діяльності, зберіганні зброї, підтримці «екстремістських організацій» і т.д. 
  • За інформацією джерел LB.ua їх повернули в обмін на митрополита УПЦ МП Іонафана Єлецкіх, якого напередодні, 25 червня, доставили до кордону з Білоруссю, де й передали представникам Росії.
  • Разом із ними додому повернувся Наріман Джелял, заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, та цивільні. 
  • Перед цим із російського полону вдалося повернути 90 українців.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram