ГоловнаСуспільствоВійна

ЮНЕСКО засудила російський обстріл історичної будівлі у Львові

Споруда розташована у буферній зоні об’єкта Всесвітньої спадщини "Львів – Ансамбль історичного центру".

ЮНЕСКО засудила російський обстріл історичної будівлі у Львові
Головний офіс ЮНЕСКО в Парижі
Фото: EPA/UPG

ЮНЕСКО засудила російський обстріл історичної будівлі у Львові, яка розташована у буферній зоні об’єкта Всесвітньої спадщини "Львів – Ансамбль історичного центру".

Про це йдеться на сайті організації.

ЮНЕСКО заявило, що напад порушує Конвенцію про охорону всесвітньої спадщини, а також Гаазьку конвенцію 1954 року про захист культурних цінностей.

Організація висловила співчуття сім’ям загиблих, а також підтримку постраждалим. ЮНЕСКО нагадала про зобов'язання держав-учасниць, які не повинні вживати жодних навмисних заходів, що могли б завдати шкоди культурній і природній спадщині, розташованій на території інших країн-учасниць конвенції.

Ці зобов'язання поширюються на буферні зони, що є додатковим рівнем захисту об’єктів всесвітньої спадщини. За інформацією ЮНЕСКО, торік у березні генеральний директор організації Одрі Азуле надіслала листа міністру закордонних справ Російської Федерації, щоб нагадати йому про ці зобов’язання та уточнити координати об’єктів Світової спадщини в Україні. 

Від початку російського вторгнення ЮНЕСКО підтвердила пошкодження понад 260 українських культурних цінностей.

В організації додали, що Львів також є креативним містом ЮНЕСКО для літератури і незабаром у ньому з'явиться культурний центр.

Нагадаємо, уночі 6 липня Росія атакувала Львівщину ракетами "Калібр". Уламки ракети влучили в багатоквартирний будинок у Львові. Є жертви і десятки поранених.

Тим часом Міністерство культури працює над внесенням до Світової спадщини ЮНЕСКО нових українських об'єктів. 

Раніше Одеса отримала сертифікат організації про включення історичного центру міста до Списку всесвітньої спадщини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram