ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Назад до інтернату. В Дніпро без пояснень повернули з-за кордону 29 дітей з інвалідністю

В Україну почали повертати дітей, евакуйованих у складі інтернатів до Європи. Так, днями в Україну приїхали 29 дітей з інвалідністю – підопічних Дніпропетровського дитячого будинку-інтернату Дніпропетровської обласної ради. 16 травня їх повезли в Дніпро – місто, яке регулярно обстрілюють росіяни, в заклад, де навіть немає укриття.

Після початку повномасштабного вторгнення цих дітей і ще 3 678 вихованців інтернатів великими зусиллями рятували від війни, переміщаючи за кордон. Уже понад рік вони у країнах Європи. Як їх повертати і куди – Україна досі не вирішила. Поки тривають обговорення, мешканців окремих інтернатів уже почали забирати назад без чіткого плану дій. Що точно не в їхніх інтересах – опинитися знову під обстрілами, "зате вдома”, тому що йдеться не про дім, а про інтернат.

LB.ua дізнавався, хто і навіщо наказав повертати дітей у Дніпро з-за кордону. 

Фото: loda.gov.ua

Що сталося

На питання повернення підопічних інституційних закладів з евакуації мала б дати відповідь реформа інтернатів, розпочата у 2017 році. Але вийшло замкнено коло: в умовах повномасштабного вторгнення її реалізація відійшла на другий план. Відтак місць у сім’ях чи дитячих будинках сімейного типу досі на всіх не вистачає, а повертати дітей в інтернати не найкращий сценарій, особливо на територіях, куди часто прилітають російські ракети – як-от у Дніпро.

Пізно ввечері 15 травня з’ясувалося, що цей сценарій уже застосували. Громадська діячка Маріанна Онуфрик написала, що в Україну з Польщі привезли дітей з інвалідністю, яких евакуювали туди в складі інтернату. Про це стало відомо, коли діти вже перетнули кордон. Схоже, якби не розголос у соцмережі, ця інформація могла пройти і повз увагу центральних органів влади, які опікуються цим питанням.

"Це і є наша державницька політика по поверненню дітей? А що далі? Може, ще в Краматорськ? Може, в Лисичанськ? А може, зразу передамо етапом в рашку? Недостатньо дітей загинуло з минулого лютого, коли евакуація забула відбутися?" – написала Маріанна.

Інформацію підтвердили LB.ua і в Міністерстві соціальної політики, і в Національній соціальній сервісній службі України (НСССУ), і Дар’я Касьянова, голова правління Української мережі за права дитини.

Станом на 16 травня 29 дітей з інвалідністю перебували в Дніпрі, в інтернатному закладі без укриття. Активісти і журналісти LB.ua почали шукати причини, чому так сталося – хто і навіщо вирішив повертати дітей.

Фото: EPA/UPG

З’ясувати, хто відповідальний

У перших дописах на фейсбуці блогери звинувачували Дніпропетровську обласну військову адміністрацію: мовляв, вони видали наказ, зібрали дітей і повезли на кордон без пояснень. Чому так вирішили? Чия була ідея? Чому не порадилися ні з ким? Чому повезли дітей саме в Дніпро? Так багато запитань і так мало (точніше декілька днів узагалі не було) відповідей.

Причетність ОВА підтвердив і голова Нацсоцслужби Василь Луцик. Мотивів такого рішення, каже, не знали і вони. З реакції схоже було, що і Мінсоцполітики, і Служба самі дізналися про повернення дітей напередодні з інтернету. При тому що існує постанова Кабміну № 385 від 27 березня 2022 року, де зазначено, що повертати дітей можна лише після припинення воєнного стану, крім певних ситуацій, наприклад, усиновлення чи вступу до українського вишу.

Ми додзвонилися в обласну адміністрацію. Радниця начальника ОВА з комунікацій Оксана Кедя спершу сказала, що їм нічого невідомо про історію з поверненням дітей. На той момент допис у фейсбуці із затеганими всіма можливими причетними установами висів понад добу. А НСССУ, за словами Василя Луцика, вже шукала, куди в безпечніших областях перевести цих дітей.

Далі вона пообіцяла сконтактувати нас із тими, хто може щось знати про цю історію. Минала ще одна доба. Від адміністрації жодної конкретики. Натомість з власних джерел ми отримуємо фото документа – дозволу повернутися на ім’я керівника інтернату, підписаного заступницею голови обласної військової адміністрації Іриною Грицай. Тож є підтвердження того, що ОВА має стосунок до повернення дітей. Причин, чому це зробили, немає.

Дар’я Касьянова зазначає: відповідний наказ Дніпропетровська ОВА не погоджувала з жодним вищезгаданим органом.

"Хоча ми це питання порушували за два тижні до того (у Координаційному штабі з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану. – Авт.) Це рішення вони не погоджували з Мінсоцполітики і Нацсоцсервісною службою", – каже громадська діячка.

Дар'я Касьянова
Фото: facebook/Дар'я Касьянова
Дар'я Касьянова

А в тому, що про це не знали ні міністерство, ні служба – схоже, нічого дивного.

"ОВА не треба якогось додаткового запиту направляти. Це їхній заклад, і, згідно з постановою Кабміну, рішення про повернення закладу в Україну приймається відповідною військовою адміністрацією. Вони так і зробили. Частина працівників закладу були разом дітьми за кордоном, їм прийшов наказ, вони зібрали дітей і повезли в Україну", – пояснює керівник НСССУ.

Вихід Дніпропетровської обласної військової адміністрації

17 травня нам таки вдалося поспілкуватися із заступницею керівника ОВА, чий підпис стоїть у документі.

За словами Ірини Грицай, дозвіл на повернення адміністрація видала після звернення керівництва інтернату. Причина – сторона, що приймала, а саме реабілітаційний центр "Лаліки" в Польщі, не запропонувала за 14 місяців дітям з інвалідністю належних медичних обстежень.

Інша причина, за словами Грицай – неналежні умови для персоналу інтернату, який перебував увесь цей час з дітьми. З 29 підопічними було семеро супровідників.

реабілітаційний центр 'Лаліки', Польща
Фото: Ośrodek Rehabilitacyjno-Szkoleniowo-Wypoczynkowy ZAZ Laliki
реабілітаційний центр 'Лаліки', Польща

"Під час перебування дітей та роботи супроводжуючого персоналу з’ясовано, що у центрі “Лаліки” відсутній в достатній кількості персонал і до обов’язків супроводжуючих осіб, окрім безпосередніх службових обов’язків, додатково ввійшли обов’язки з прибирання кімнат, прання білизни, миття посуду, купання дітей", – пояснила заступниця голови ОВА.

Через це, за її словами, п'ятеро супровідників звільнилися за власним бажанням, двоє не справлялися з доглядом, а проводити регулярну ротацію не могли буцімто через те, що центр розташований у гірській місцевості, "віддалений від населених пунктів та доступу до транспорту". Яка точно ситуація з транспортним сполученням там, сказати складно, але цікаво, що ще у вересні сама директорка інтернату їздила до центру, щоб відвідати евакуйованих підопічних – допис і фото звідти публікували на фейсбук-сторінці дніпровського закладу.

Грицай каже, що в березні зверталися з цим питанням і до урядової уповноваженої з прав осіб з інвалідністю, і в посольство України в Польщі, в Німеччині, і в Нацсоцслужбу. Просили знайти можливість залишити дітей за кордоном. Пропозицій, каже Грицай, не отримали, тому попросили Нацсоцслужбу погодити повернення дітей. 

У НСССУ підтвердили, що лист отримували. У відповідь вказали на постанову Кабміну і попросили вжити необхідних заходів, щоб залишити підопічних на місці, а вказані проблеми вирішити.

реабілітаційний центр 'Лаліки', Польща
Фото: Ośrodek Rehabilitacyjno-Szkoleniowo-Wypoczynkowy ZAZ Laliki
реабілітаційний центр 'Лаліки', Польща

Рішень, схоже, в ОВА не знайшли. Тому 14 квітня дозволили повернути дітей в Україну. В Дніпро.

Водночас Маріанна Онуфрик каже, що керівництво інтернату не виходило на зв'язок і не пояснювало, чому вирішило повертати дітей саме в Дніпро.

Грицай серед пояснень також сказала, буцімто центр, де перебували діти, коли ті виїжджали, озвучив їм суму заборгованості – 40 тис. злотих (близько 350 тис. грн). І сказав, що якщо українська сторона може підтримати його фінансово – буде добре. Згодом заступниця голови ОВА додала, що діти там перебували абсолютно безкоштовно.

Також польська сторона нібито зазначила, що може залишити в себе тільки десятьох дітей. Проте забирати вирішили всіх, бо їх не можна роз’єднувати, каже Грицай.

LB.ua звернувся з листом до керівництва центру "Лаліки" в Польщі, щоб почути ще його версію. Як тільки ми отримаємо відповідь – одразу її додамо.

Як пробують вирішити це питання 

Спершу дітей усе ж доправили до закладу без укриття. Схоже, після розголосу їх перемістили в обласний медичний центр, безпечніший заклад. Це в Мінсоцполітики вирішували ще 16 травня.

Керівник Нацсоцслужби Василь Луцик каже, що вони в екстреному порядку шукають по Україні місце для цих дітей. Але враховуючи, що це діти з інвалідністю, пошук може зайняти певний час.

Керівник Нацсоцслужби Василь Луцик
Фото: nssu.gov.ua
Керівник Нацсоцслужби Василь Луцик

Гальмує ще один фактор – бюрократичні процеси ОВА. 

"Щоб перевести цих дітей в інші заклади, теж треба буде вимагати від ОВА рішення про їхнє переведення. Ми намагатимемось впливати на цей процес, щоб він пройшов максимально швидко", – пояснює Луцик.

В ОВА кажуть, що 11 дітей зараз проходять обстеження, а 17 травня вони звернулися в Міністерство закордонних справ з проханням повторно евакуювати дітей за кордон. Тим, хто вже повнолітній, готують документи.

Подібних випадків самовільного повернення дітей з-за кордону в інших областях Нацсоцслужба поки що не виявила. Принаймні таких кричущих. Утім громадська діячка Маріанна Онуфрик, яка писала про повернення цих дітей, каже, що згодом їй повідомили і про випадки в інтернатах в інших областях – Рівненській, Хмельницькій, Запорізькій, Миколаївській. Якщо перші дві області ще відносно безпечні, то чим керувалися керівники останніх двох – питання.

Цей випадок також розглянули 19 травня на засіданні Координаційного штабу з питань захисту прав дитини в умовах воєнного стану під головуванням віцепрем’єрки Ірини Верещук. За словами Дар'ї Касьянової, ухвалили рішення не повертати дітей без погодження Нацсоцслужби до закінчення війни. Лише якщо є безпечні місця і можливість влаштувати дитину в сімʼю.

Фото: facebook/Onufryk Marianna

"Це питання безпеки цих дітей. Їх з такими зусиллями евакуювали [за кордон] і за рік не знайшли рішення, щоб не повертати дітей в небезпеку і в інтернат", – додає Касьянова.

Тим часом Василь Луцик повідомив, що запропоновано внести зміни до постанови Кабміну: повертати дітей з евакуації тільки за дозволом Нацсоцслужби. 

Мотивація керівників інтернатів повернути дітей у заклад зрозуміла, вважає Маріанна Онуфрик, адже поки діти не в інтернаті, відповідно не йде фінансування з бюджету на заклад. А це подекуди до декількох мільйонів гривень на рік. Тож дітей, каже, використовують як ресурс, бо немає дітей – немає грошей.

Водночас випадок з дітьми з Дніпра показує іншу проблему – подекуди вирішення питань безпеки підопічних інтернатів схоже на перекладання відповідальності. Між ними навіть немає злагодженої комунікації. І так триватиме, допоки не проведуть реформу і не встановлять відповідальне відомство.

А якщо і справді за кордоном виникають проблеми з утриманням українських дітей, фінансуванням чи поверненням, то як їх вирішуватимуть оперативно – теж велике питання.

Продовження історії: Повернення дітей з інвалідністю в Дніпро. LB.ua не пустили в інтернат. Ми також дізналися версію польської сторони

Катерина АмелінаКатерина Амеліна, кореспондентка LB.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram