ГоловнаСуспільствоВійна

Країни Заходу закликали ОАЕ припинити постачання електроніки до Росії

Експорт електронних компонентів з ОАЕ до Росії у 2022 році зріс більш ніж усемеро.  

Країни Заходу закликали ОАЕ припинити постачання електроніки до Росії
Фото: Pixabay

Представники Сполучених Штатів, Євросоюзу та Великої Британії закликали Обʼєднані Арабські Емірати припинити експорт до Росії критично важливих товарів, які Москва може використати у військових цілях. 

Про це повідомляє “Радіо Свобода” із посиланням на Financial Times.

Експорт електронних компонентів з ОАЕ до Росії у 2022 році зріс більш ніж усемеро і, за даними російської митниці, сягнув майже 283 мільйонів доларів, уточнює газета з посиланням на фонд "Вільна Росія". 

Також ОАЕ за рік експортували до Росії в 15 разів більше мікрочипів, ніж роком раніше, а обсяг торгівлі цією продукцією зріс до 24,3 мільйона доларів порівняно з 1,6 мільйона доларів у 2021 році.

Через це в лютому 2023 року ОАЕ відвідали голова американського офісу з координації санкцій Джеймс ОʼБраєн, посол ЄС із санкцій Дейвід ОʼСалліван та директор британського управління санкцій Дейвід Рід. Метою їхнього візиту, як зазначає FT, стало "розʼяснення широкого спектру торгових обмежень", а також тиск на офіційних осіб ОАЕ, щоб припинити можливе порушення санкцій.

Країни Заходу, як зазначає газета, також стурбовані реекспортом, що дозволяє здійснювати постачання товарів через ОАЕ в обхід накладених на Росію обмежень.

“Наш запит (до ОАЕ) полягає в тому, щоб вони припинили реекспорт і визнали, що цей реекспорт є проблематичним”, – сказало джерело видання, додавши, що “обговорення тривають”.

Зазначається, що раніше Financial Times писала, що Євросоюз планує провести розслідування зростання експорту до країн, які є сусідами з Росією, вважаючи, що таким чином постачальники можуть обходити західні санкції. Видання зазначило, що, згідно з аналізом Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), суттєво зріс імпорт із західних країн та експорт до Росії у Вірменії, Киргизстану та Туреччини. Це зростання, як наголошують журналісти, збігається з більш ніж 50-відсотковим падінням експорту ЄС, США та Великої Британії до Росії порівняно із середнім показником у 2017–2019 роках.

Як відомо, у десятому пакеті санкцій Євросоюзу передбачена заборона на транзит через Росію товарів і технологій подвійного призначення, що експортуються з ЄС, щоб уникнути обходу санкцій. Також ЄС запровадив додаткові обмеження на постачання до Росії електроніки, спеціалізованих транспортних засобів, деталей машин, запчастин для вантажних автомобілів та реактивних двигунів, а також будівельних товарів, які можуть використовуватись російською армією.

Нагадаємо, ОАЕ можуть розірвати відносини з російським банком МТС, який потрапив під санкції. Також санкції щодо цього банку можуть уповільнити зростання торгівлі енергоносіями ОАЕ та РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram