ГоловнаСуспільствоВійна

Із Донеччини в Росію окупанти вивезли 108 дітей, позбавлених батьківського піклування, - Лубінець

"Українським дітям-сиротам почали давати російське громадянство за "спрощеною процедурою".

Із Донеччини в Росію окупанти вивезли 108 дітей, позбавлених батьківського піклування, - Лубінець
Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець
Фото: Facebook/Дмитро Лубінець

Лише з Донецької області російські загарбники вивезли в РФ 108 дітей, позбавлених батьківського піклування.

Про це повідомив Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець.

"Дітей віком від 5 до 16 років"влаштували" у прийомні сім’ї до громадян РФ. Зокрема, 14 липня 32 дітей передали у сім’ї росіян в Москві, Московській, Воронезькій, Калузькій та Тульській областях, а також у Ямало-Ненецькому автономному окрузі. 13 дітей вивезли в росію з Донецька, Шахтарська і Макіївки. Ще 19 дітей до РФ було депортовано раніше.", - розповів Лубінець.

Він зазначив, що перед тим як "розподілити" дітей по різних регіонах Росії, їх привозять до Москви для зустрічі з "прийомними батьками". 

"Росіяни називають це евакуацією, видаючи свої злочинні дії за благородні вчинки з порятунку українських дітей. Для пришвидшення «процесу привласнення» маленьких громадян України, указом президента РФ українським дітям-сиротам почали давати російське громадянство за "спрощеною процедурою", - додав омбудсман.

Лубінець також повідомив, що для відповідного реагування та врахування факту порушення Росією прав українських дітей направив повідомлення до Офісу Генерального прокурора України.

Нагадаємо, у червні за сприяння Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій в Україну повернули 44 дитини, які окупанти незаконно вивезли на тимчасово окуповані території та до РФ.

Унаслідок російського вторгнення загинули 353 дитини. Понад 662 отримало поранення різного ступеня тяжкості.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram