ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Максимально точна інформація про імунітет до коронавірусу – аналіз на антитіла до S-білку

Максимально точна інформація про імунітет до коронавірусу – аналіз на антитіла до S-білку

Багато людей, які перехворіли на COVID-19 або недавно пройшли вакцинацію, бажають впевнитися, чи виробив їхній організм відповідні антитіла до цієї інфекції. Найточніше дізнатися про це дозволить нове лабораторне дослідження на антитіла до коронавірусного S-білку. Більш детально про нього – в нашому матеріалі.

У структуру коронавірусу SARS-CoV-2, що викликає захворювання COVID-19, входять чотири структурних білка, у тому числі S-білок – «спайк», спайковий білок.

Саме зі спайкового білку складаються «шипи» коронавірусу, за допомогою яких він і проникає всередину клітин організму. «Спайковим» цей білок і називається від слова spike (англ.) – шип.

Антитіла до коронавірусу та його S-білку

Імунна відповідь організму на потрапляння у нього чужорідного агента (коронавірусу) полягає у виробленні антитіл:

  • антитіла IgM з'являються на ранній стадії хвороби, в її гостру фазу;
  • антитіла IgG з'являються в крові після закінчення 2-3 тижнів з моменту зараження. За їх кількістю і визначається факт минулого зараження, а також наявність імунітету проти коронавірусу.

Антитіла класу IgG виробляються до кількох білків. Але найбільш точно оцінити «силу» імунітету можна по антитілах IgG, які виробилися безпосередньо до S-білку коронавірусу. Таке дослідження з'явилося порівняно недавно, а в Україні його можна пройти у відділеннях лабораторії МедЛаб і отримати результат протягом двох робочих днів.

Здати такий аналіз доцільно людям обох категорій з тих, хто вже «познайомився» з коронавірусом:

  • тим, хто перехворів на COVID-19;
  • тим, хто вакцинувався від COVID-19.

В обох випадках результат аналізу дозволить максимально адекватно визначити рівень наявного імунітету до вірусу SARS-CoV-2 і скласти правдивий прогноз щодо подальшого розвитку подій.

Аналіз на антитіла IgG до S-білку коронавірусу дозволить:

  • дізнатися ступінь імунної відповіді до коронавірусної інфекції;
  • простежити зміни сили імунітету та його тривалість;
  • оцінити ефект вакцинації.

Інтерпретація результатів аналізу

Якщо ви отримаєте негативний аналіз (антитіла IgG до S-білку коронавируса не виявлені) – це означає, що раніше ви не хворіли на ковід, або ж уже хворієте, але антитіла ще не встигли виробитися.

Якщо ж отриманий результат буде позитивним, це означає, що ваш організм тим чи іншим чином вже «ознайомлений» із коронавірусом (шляхом захворювання або вакцинації) і виробив відповідний імунітет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram