ГоловнаСуспільствоПодії

Шевченківський суд обирає запобіжний захід Стерненку (оновлено)

Засідання перенесли на понеділок, 15 червня.

Фото: Lb.ua

Під Шевченківським райсудом Києва, де обирають запобіжний захід одеському активісту, екслідеру осередку "Правого сектору" Одеси Сергію Стерненкові, зібрався мітинг на його підтримку.

У приміщення суду не пускають людей, аргументуючи це браком місця, при цьому зал засідання, за словами Стерненка, майже порожній. Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Фото: facebook.com/sternenko

Фото: Lb.ua

Після відмови у вході деякі учасники мітингу запалили димові шашки і спробували увірватися всередину штурмом. Після того, як почалася товкучка, прибули спецпризначенці, які почали відтісняти людей, пише "Інтерфакс-Україна".

Стерненко повідомив, що його адвокати оголосили відвід судді Володимира Бугіля. Стерненко вважає, що суддя упереджений, однак Бугіль, за словами підозрюваного, сам розглянув свій відвід і сам в ньому відмовив. Стерненко заявив повторний відвід.

Активіст заявив також, що відведення оголосили прокурору Бозовуляку, який, за його словами, приховав від суду ряд доказів, які доводять його невинуватість.

Володимир Бугіль відомий тим, що виніс рішення про взяття під варту активістів Революції Гідності Андрія Дзиндзі й Володимира Кадури, які звинувачувалися у викраденні трактора на Банковій. Також віг прославився як суддя, який випустив з-під варти під заставу Вадима Тітушка

Фото: facebook.com/sternenko

За словами одного з учасників мітингу "Свободу Сергію Стерненку!", прессекретаря партії "Голос" Яреми Духа, у зал можна потрапити тільки за умови залучення до процесу і готовності взяти на поруки підозрюваного.

До зали засідання прийшли нардепи від фракції "Голос" Кіра Рудик, Соломія Бобровська, Юлія Клименко, Ольга Стефанишина та Ярослав Железняк. Вони готові взяти Сергія Стерненка на поруки. Підтримати одеського активіста прийшов і ексглава Митної служби Максим Нефьодов.

Фото: Facebook Максим Нефьодов

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Оновлення 18:43. На сторінці поліції Києва у facebook повідомили, що біля Шевченківського райсуду посилили заходи безпеки. Пропуск у приміщення здійснюють представники Служби судової охорони.

"Під час проведення таких превентивних заходів в одного з учасників поліцейські виявили травматичний пістолет з дозволом на його зберігання. Встановлено, що він перебуває у статусі підсудного за вчинення кримінального правопорушення за ст. 125 Кримінального кодексу України (умисне легке тілесне ушкодження). З ним працюють поліцейські і встановлюють всі обставини і мотиви перебування зі зброєю під час проведення масових акцій", - йдеться в повідомленні.

Оновлення 20:36. Після перерви до зали засідань разом зі Стерненком зайшли 20 людей.

Пізніше з'ясувалося, що ті 20 людей, які зайшли всередину, не потрапили на засідання, їх завели в окремий кабінет.

Триває мітинг під судом, там присутні близько 100 осіб. Люди під судом поводяться мирно, стоять, сидять на бордюрі, розмовляють. Час від часу вони скандують "Стерненко" і " Венедіктова - чума!"

Близько 20:30 суддя задовольнив прохання про виклик до суду прокурора Родіонова, який раніше керував групою прокурорів у справі Стерненка і відмовився підписати підозру про вбивство, назвавши її необґрунтованою.

Також задоволено прохання заслухати двох свідків з боку Стерненка - Олександра Данилюка та Олександра Лінчевського, які зачитають медичну експертизу, зокрема оцінку, чи могла людина з ножовим пораненням пробігти сто метрів. Обидва - медики, колишні співробітники Міністерства охорони здоров'я.

Разом з народними депутатами до зали змогла пройти Уляна Супрун, ексглава Міністерства охорони здоров'я.

Оновлення 21:07. Суддя оголосив, що подано майже 200 заяв про взяття Стерненка на поруки, і він зараз буде їх розглядати.

Людей під судом стає більше.

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Оновлення 21:36. Прокуратура закінчила читати підозру і просить як запобіжний захід для Сергія Стерненка цілодобовий домашній арешт.

У суді почалися виступи тих, хто готовий взяти активіста на поруки. Першій слово надали народній депутатці Яні Зінкевич.

Фото: Lb.ua

Фото: Виктория Герасимчук

Оновлення 22:36. У судовому засіданні щодо обрання запобіжного заходу Сергію Стерненку оголошено перерву до 10:00 понеділка, 15 червня.

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Нагадаємо, що Служба безпеки України повідомила про підозру в убивстві активісту і колишньому главі одеського відділення "Правого сектору" Сергію Стерненкові. Йому пред'явили обвинування за ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) та ч. 2 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу.

Стерненко - колишній глава місцевого відділення "Правого сектору" в Одесі. Також він був активним учасником протестних акцій у зв'язку із забудовою території так званого Літнього театру в Одесі. Ввечері 24 травня 2018 року він чинив опір двом чоловікам, які намагалися на нього напасти. В результаті один із нападників отримав смертельне поранення у живіт і помер.

В інтерв'ю LB.ua Стерненко казав, що він вихопив ніж у одного з тих, хто на нього напав, і почав наосліп відмахуватися. Після цього нападники почали тікати, а через 30-40 метрів один з них впав - у нього була серйозна рана на животі.

Це був третій напад на Стерненка менше ніж за півроку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram