ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

"Все пройшло гуд", - Віктор Ляшко розповів про вчорашній похід із Зеленським у кафе

Головний санлікар не вважає цей візит порушенням карантину.

"Все пройшло гуд", - Віктор Ляшко розповів про вчорашній похід із Зеленським у кафе
Фото: president.gov.ua

Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів LB.ua про вчорашній похід президента в кафе в Хмельницькому. За словами Ляшка, це не було порушенням карантину.

Нагадаємо, учора пресслужба президента виклала фото, на якому Володимир Зеленський разом із главою свого офісу Андрієм Єрмаком і головним санітарним лікарем України Віктором Ляшком п'ють каву в кафе. Хоча згідно з графіком виходу з карантину, до 5 червня кафе й ресторани можуть працювати тільки на винос.

"Що вийшло. Учора президент зустрічався з бізнесом, було багато запитань, зокрема й щодо пом’якшення карантину, – прокоментував Віктор Ляшко LB.ua. – Ми йшли центральною вулицею після обіду, хотіли взяти кави біля кав’ярні на винос. Але один із рестораторів у цій кав’ярні сказав: “Ми готові вже сьогодні працювати за нормами, які головний санітарний лікар учора озвучив і показав”. Ми зайшли в зал подивитися, чи реально готово, як воно буде працювати для того, щоб і президент переконався, що проблем, коли всі норми дотримуються, немає ніяких", – продовжує Ляшко.

Персонал, розповідає Ляшко, працював у масках і рукавичках і дотримувався всіх правил:

"Я спостерігав, хвилювався, як дотримуються наших правил. Усе пройшло гуд. Ми подивилися й пішли. Нічого такого не було, як розкрутили. Учора уряд проголосував за відкриття закладів 5 червня. Постанову про правила роботи було опубліковано позавчора. І президент побачив, як воно може працювати – якщо люди сидять за одним столом, то не більше чотирьох осіб (не рахуючи дітей). І можуть сидіти без масок під час вживання їжі й напоїв".

Ляшко також прокоментував зростання кількості нових виявлених випадків коронавірусу (за минулу добу – 558 нових випадків): "Ми ще не можемо сказати, що це наслідок ослаблення карантину. Будемо відстежувати динаміку". Відповідаючи на питання, чи повернуть жорсткий карантин, якщо зростання захворюваності підтвердиться, Ляшко сказав, що оскільки діє адаптивний карантин, рішення будуть приймати в регіонах залежно від ситуації.

"Зросла інцидентність у Києві (вчора вона складала 13,8 замість допустимих 12 – LB.ua). Якщо динаміка збережеться, вони будуть приймати рішення щодо відкату назад. Такі рішення може прийняти регіональна комісія. І я не впевнений, що така інцидентність дасть змогу Києву відкрити кафе та ресторани 5 червня", – сказав Ляшко.

Нагадаємо, учора підтвердили спалах коронавірусу у військовій частині Києва. До цього – у міській лікарні швидкої допомоги, яка не є опорною щодо коронавірусу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram