ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У лікарні швидкої допомоги Києва стався спалах коронавірусу серед медиків (оновлено)

На обсервації перебуває 21 особа. Керівництво стверджує, що менш ніж десять.

У лікарні швидкої допомоги Києва стався спалах коронавірусу серед медиків (оновлено)
Фото: Макс Требухов

У Київській міській лікарні швидкої допомоги стався спалах коронавірусу. Про це LB.ua розповіли лікарі, які працюють у лікарні.

"Тести підтвердили коронавірус у 21 медпрацівника. Причому тести ПЦР я, як і інші колеги, робив самостійно, тому що в лікарні домогтися проведення тесту неможливо", - розповів один зі співрозмовників, у якого підтвердився коронавірус, і який попросив не називати його ім'я.

Пацієнти, за його словами, теж хворіють.

Лікарня швидкої допомоги не належить до опорних для хворих на коронавірус.

"Узагалі в нас не повинні перебувати хворі на коронавірус. Але буває так, що людина надійшла з чимось іншим, а коронавірус виявився потім або вона вже в лікарні захворіла на пневмонію. Радше за все, ми маємо справу з внутрішньолікарняною інфекцією. Інфекціоністи приходять до хворих, але ПЛР-тести не призначають, тільки експрес, а вони негативні. Співробітники просили не одноразово зробити ПЛР, але нам відповідали, що немає показів. Простіше поїхати кудись і зробити за гроші", - розповів лікар.

Захисними засобами медпрацівники, за його словами, також забезпечують себе самостійно: "Я купував собі сам захисні костюми, маски і захисний екран".

Інформацію про те, що в Київській лікарні спалах коронавірусу, підтвердив LB.ua і інший співробітник БСП. Він сказав, що більшість хворих - з терапевтичного відділення і травматології.

"Сьогодні в травматологічному відділенні протестували тих, хто зміг доїхати на роботу, - близько 30 осіб. Ми розуміємо, що більшість співробітників були в контакті з тими, хто захворів і, відповідно, колектив починає дуже сильно хвилюватися. Тому що поки результати аналізів прийдуть, люди ж спілкуються між собою. Сьогодні ти здоровий, а завтра "отримав" вірус від колеги", - розповів він.

Керівництво лікарні в коментарі LB.ua спростувало інформацію про 21 хворого.

"Немає 20 хворих медпрацівників. Є ті, хто перебуває на самоізоляції. Це точно менше, ніж 10 людей. Один кардіолог лежить в Олександрівській лікарні. ПЛР-тести роблять тим, кому це потрібно, проблем з тестуванням немає", - сказав головлікар Олександр Ткаченко.

Оновлення 18:45. На сайті лікарні опублікували заяву, в якій повідомили, що з діагнозом коронавірус госпіталізовані чотири співробітники Київської міської лікарні швидкої допомоги, в тому числі лікар-кардіолог і санітарка.

Ще 16 співробітників лікарні, які працюють у відділеннях травматології, політравми та кардіології, перебувають на самоізоляції. У деяких коронавірус підтверджено, але вони не мають клінічних симптомів.

"Відділення кардіології, де стався спалах хвороби, зараз закрито, в ньому провели санітарну дезінфекцію", - йдеться в заяві лікарні.

Повідомляється також, що якщо у пацієнта, доставленого в лікарню, виявляють коронавірус, він поміщається в окрему зону, де він лікується за діагнозом, через який був доставлений. Після цього його перенаправляють в профільний інфекційний медичний заклад.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram