ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ планує повернути СЕС як підрозділ міністерства

Відновлення окремого держоргану не розглядають.

МОЗ планує повернути СЕС як підрозділ міністерства
Фото: Youtube / Кабмін

Міністерство охорони здоров'я планує відновити протиепідемічну службу як свій підрозділ, а не окремий центральний орган виконавчої влади, як було раніше.

Про це повідомив міністр Максим Степанов на брифінгу в четвер.

"Після початку епідемії, я думаю, що всім стало зрозуміло, що в нас була велика проблема з епідеміологічною службою та протиепідемічними заходами. Вона була просто ліквідована. Щодо виділення в окремий орган центральної виконавчої влади, таке питання ми зараз не розглядаємо. Ми розглядаємо створення протиепідемічної служби в складі Міністерства охорони здоров'я, яка б мала дуже чіткий функціонал – проведення всіх заходів, встановлення інфекційного контролю, реагування на відповідні ситуації ", – сказав міністр.

Нагадаємо, функція контролю й нагляду за епідситуацією належала Державній санітарно-епідеміологічній службі до вересня 2014 року, коли Кабмін заявив про її ліквідацію. Таке рішення прийняли через те, що повноваження з контролю створювали поле для корупції.

Функції СЕС розділили між Міністерством аграрної політики та Міністерством охорони здоров'я, при якому створили Центр громадського здоров'я. Водночас новій структурі не дали право проведення перевірок виконання вимог епідбезпеки, її робота полягає переважно у моніторингу.

У вересні 2019 року стало відомо, що СЕС можуть відродити під іншою назвою, а в у лютому при РНБО відбулася нарада, де МОЗ рекомендували відновити санітарно-епідеміологічну службу через загрозу коронавірусу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram