ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У 50% випадків зараження коронавірусом в Україні джерело інфікування невідоме

Це означає, що хворий не може точно сказати, хто саме з контактних осіб заразив його.

У 50% випадків зараження коронавірусом в Україні джерело інфікування невідоме
Фото: EPA/UPG

У 50% випадків зараження коронавірусом в Україні джерело інфікування людини невідоме. Про це в інтерв'ю "Українській правді" повідомив в.о. генерального директора Центру громадського здоров'я Ігор Кузін.

"50% - це ті випадки, у яких тип передачі інфекції не встановлено, близько 30% - це тісний контакт з підтвердженим випадком, і 8% - там, де був факт подорожі", - пояснив Кузін.

Він додав, що невстановлений тип передачі інфекції - це коли не вдалося зібрати епідемічний анамнез, тобто людина не пам'ятає, з ким контактувала, або якщо вона перебувала в місцях масового скупчення людей, де міг бути хворий.

"Або, наприклад, людина мала багато контактів по роботі і точно сказати або визначити, з ким саме з підтверджених випадків вона контактувала, неможливо", - зазначив він.

За словами Кузіна, масове тестування не допомагає знайти додаткові випадки, тому потрібно сортувати людей за групами ризику.

"Рівень поширення коронавірусу в Україні не передбачає необхідності тестувати кожного, хто проходить вулицею або сидить удома. Тому зараз тестування таргетоване, і саме це дозволяє забезпечувати ефективність протиепідемічних заходів", - підсумував він.

Нагадаємо, 15 травня в Офісі президента повідомили, що незабаром може початися масова діагностика методом імуноферментного аналізу (ІФА) на антитіла до коронавірусу. За словами головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, таке тестування дозволить ретроспективно виявити наявність антитіл і подивитися, чи були пропущені випадки захворювання. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram