ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Інститут епідеміології верифікував вітчизняні тести на коронавірус

Перевірка Держлікслужби триває.

Інститут епідеміології верифікував вітчизняні тести на коронавірус
Фото: EPA/UPG

Інститут епідеміології та інфекційних хвороб верифікував тест-системи українського виробника "Укргентех".

Про це на брифінгу в понеділок сказав головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

"Українські тести працюють. Нещодавно була інформація, що в деяких лабораторіях не були верифіковані тести для полімеразної ланцюгової реакції українського виробника. Днями ми отримали висновок Інститут епідеміології та інфекційних хвороб НАМН, які підтверджують, що вони верифікували тест-систему порівнявши її роботу з тест-системами виробництва країн Європейського Союзу", – розповів Ляшко.

"Перевірка українського виробника Державною службою лікарських засобів триває, але в нас є підтвердження, що тест-системи, які розвезли по наших лабораторіях, працюють. Зараз будемо розглядати кожну окрему лабораторію й шукати причини, якщо раптом у якійсь лабораторії тести не були верифіковані", – підкреслив він.

Нагадаємо, у кінці квітня секретар Координаційної ради з протидії поширення COVID-19 Кирило Тимошенко оголосив про початок виробництва ПЛР-тестів в Україні. За його словами, мова йшла приблизно про 600 тисяч тестів. Міністр охорони здоров'я Максим Степанов пізніше уточнив, що ПЛР-тести виробляє українське підприємство "Укргентех".

12 травня стало відомо, що Центр громадського здоров'я відмовився верифікувати ці тест-системи, бо під час перевірки виявилося, що їхня чутливість і специфічність не відповідали значенням, заявленим виробником.

"Укргентех" у відповідь заявив, що ЦГЗ не мав повноважень перевіряти їхні тести на коронавірус і зробив це з порушенням процедури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram