ГоловнаСуспільствоПодії

Нацполіція звинуватила Opendatabot в причетності до поширення персональних даних, сервіс заперечує (оновлено)

За даними правоохоронців, "Дія" до витоку інформації не причетна.

Нацполіція звинуватила Opendatabot в причетності до поширення персональних даних, сервіс заперечує (оновлено)
Фото: hubs.ua

Поліція не виявила фактів кібератак на автоматизовану систему "Дія" під час розслідування витоку персональних даних українців і їх публікації в чат-боті в Telegram.

Поширена інформація має ознаки фрагментарних наборів даних, узятих з різних джерел, включаючи Opendatabot - сервіс, який дозволяє отримати актуальну інформацію про компанії. Про це повідомили в пресслужбі Національної поліції України.

"Варто зазначити, що інформація про нібито кібератаки і вразливості системи "Дія" не підтвердилася: співробітники Департаменту кіберполіції не виявили фактів кіберінцидентів", - йдеться в повідомленні.

Оновлено. На сторінці Opendatabot у Facebook заявили, що сервіс не міг стати джерелом персональних і банківських даних.

"Opendatabot має тільки публічну інформацію, отриману з порталу відкритих даних data.gov.ua і офіційного API Мін'юсту. Персональних і банківських даних українців немає і не може бути в Opendatabot", - ідеться в повідомленні.

Представники сервісу вважають, що такі заяви ставлять під загрозу їхню ділову репутацію та процес відкриття даних в Україні.

Нагадаємо, що керівник громадської організації "Електронна демократія" Володимир Фльонц повідомив у Facebook, що знайшов у цьому боті свої дані з багатьох держреєстрів, бази "Нової пошти", паролі з "ВКонтакте" і Linkedin.

Служба безпеки України почала розслідування через бота з персональними даними в месенджері Telegram.

Після попередньої перевірки в поліції повідомили, що чат-бот у Telegram з персональною інформацією про українців використовував компіляцію даних державних відомств і недержавних організацій за різні періоди минулих років. Він не причетний до початку роботи державної мобільної програми "Дія".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram