ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Український виробник захисних костюмів поскаржився на дії МОЗ

"Якщо в Україні не буде свого виробництва, це погано закінчиться для країни".

Український виробник захисних костюмів поскаржився на дії МОЗ
Архивное фото
Фото: Lb.ua

Власник компанії "Текстиль-Контакт" Олександр Соколовський вважає: якщо в Україні не буде своєї промисловості та свого виробництва, "це погано закінчиться для країни".

Про це він написав на своїй сторінці у фейсбуці, коментуючи закупівлю Міністерством охорони здоров'я китайських захисних комбінезонів для медиків.

"Моїй компанії вже 25 років, усі ці роки ілюзій щодо взаємин бізнес/влада особливо не будував. Хіба що після 2014 року з'явилася надія, що з лицемірством можна боротися, тому і почав іноді виходити в публічну площину. Навіть буває вдається щось зробити. І одна з головних думок, яку хочу завжди будь-якій владі донести: не буде своєї промисловості та свого виробництва, це погано закінчиться не тільки для нас усіх, але і для вас теж!" - заявив Соколовський.

Він наголосив, що в умовах глобальних катаклізмів питання економічної безпеки держави має стояти на першому місці, а саме - підтримка вітчизняного виробника.

"Зараз держзакупівлі захисних засобів, відповідно до постанови Кабміну №225 від 20 березня, відбуваються за спрощеною процедурою. У зв'язку з епідемією це зрозуміло. Порядок такий - замовник проводить дослідження ринку, приймає рішення, підписує поза системою ProZorro договір з постачальником і тільки потім публікує його у відкритому доступі.

Але чому тоді йде цілковитий ігнор того, що в Україні є поки своя недобита легка промисловість. 80% швейних потужностей якої працює за "давалкою" на захід, і наш якісний одяг можна побачити по всьому світу частіше, ніж в Україні (так вийшло, що внутрішній ринок заполонили Китай і Туреччина, але зараз не про це). Але всі західні замовники зараз різко відпали - там усе стало, і продаж одягу по всьому світу (як і у нас) ще довго буде на "стопі". Для України це загроза виживання цілої галузі", - додав Соколовський.

Він також підкреслив, що за останній місяць не тільки три швейні фабрики "Текстиль-Контакту", але й інші великі виробники перемкнулися на гостро необхідні захисні костюми, комбінезони, медичні халати, бахіли, фартухи, нарукавники, маски та інше.

Нагадаємо, 17 квітня Міністерство охорони здоров'я підписало договір з ТОВ "Медді" на поставку 71 374 китайських захисних комбінезонів на 34,87 млн гривень (ціна одного - 488 гривень). Заступник голови МОЗ Світлана Шаталова заявила, що міністерство нібито було змушене самостійно вийти на ринок, тому що закупівельне підприємство придбало не ті костюми.

За три дні до цього ДП "Медичні закупівлі України" домовилося про закупівлю 90 тис. костюмів вітчизняного виробника ТОВ "Текстиль Контакт" за 22,05 млн гривень (ціна одного - 245 гривень). Шаталова стверджує, що ці костюми не відповідають стандарту 1426 "Одяг захисний. Захист від інфекційних агентів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram