ГоловнаСуспільствоЖиття

У КМДА заявили, що повітря в Києві повертається до норми

Характер погоди 18 квітня не сприятиме розсіюванню шкідливих домішок у приземному шарі повітря.

У КМДА заявили, що повітря в Києві повертається до норми
Фото: Макс Требухов

У Київській міській держадміністрації заявили, що в столиці спостерігається поступова нормалізація якості атмосферного повітря.

Про це повідомляється на сайті КМДА.

Зазначається, що північно-західний вітер приніс до Києва повітряні маси з осередків пожеж Житомирської та Київської областей.

"Згідно з даними постів спостереження ЦГО ім. Бориса Срезневського, вміст продуктів горіння в Києві на постах спостереження було перевищено вдвічі, а вміст діоксиду азоту - майже в чотири рази. Зараз спостерігається поступова нормалізація ситуації. Характер погоди 18 квітня не сприятиме розсіюванню шкідливих домішок у приземному шарі повітря", - заявив начальник управління екології та природних ресурсів Андрій Мальований.

Останні дані про стан атмосферного повітря також надав Центр громадського здоров'я Інституту Марзєєва. За їхньою інформацією, вміст дрібнодисперсного пилу в повітрі Києва перебуває в межах норми: PM 2,5 - 32 мкг, PM 10-41 мкг. Вчора ці показники перевищували норму в деяких проміжках часу в 4,5 рази.

Частинки такого розміру зазвичай виникають в результаті механічних процесів і перенесення найдрібніших частинок ґрунту вітром. Ці частинки, як правило, затримуються у верхніх дихальних шляхах і виводяться з організму під час кашлю.

"Враховуючи ситуацію, фахівці закликають: обмежити перебування на відкритому повітрі; тримати вікна зачиненими, особливо вночі і рано-вранці. Під час відкривання вікон завішувати кватирки вологою тканиною і періодично її змінювати;

включити системи кондиціонування і очищення повітря; проводити вологе прибирання, корисно поставити ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря; збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих. Рекомендується пити підсолену і мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочну сироватку), соки, мінералізовані напої, киснево-білкові коктейлі. Якщо у вас з'явилася задишка, кашель або безсоння, необхідно звернутися до лікаря по телефону", - йдеться в повідомленні.

Також у КМДА нагадали про необхідність дотримуватися карантинних обмежень і не виходити з дому без крайньої необхідності.

Нагадаємо, раніше під час селекторної наради з керівництвом МВС і ДержНС президенту Володимиру Зеленському доповіли, що смог над столицею не пов'язаний з пожежами в Чорнобильській зоні і не становить хімічної та радіологічної загрози, а радіаційний фон у Києві та області - у межах норми і не перевищує природних фонових значень.

Раніше Укргідрометцентр також повідомив, що продукти горіння від пожежі в Чорнобильській зоні не могли потрапити до Києва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram