ГоловнаСуспільствоЖиття

Запах диму в Києві не пов'язаний з пожежами в Чорнобильській зоні, - МВС

Президент провів нараду з головами МВС, ДСНС і МОЗ.

Запах диму в Києві не пов'язаний з пожежами в Чорнобильській зоні, - МВС

Смог над столицею не несе хімічної та радіологічної загрози, а радіаційний фон у Києві й області - в межах норми і не перевищує природних фонових значень.

Про це під час селекторної наради президентові Володимиру Зеленському доповіли голова Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков і керівник Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін, повідомляють на сайті Офісу президента.

"Усе, що відбувається в Києві, - це не через Чорнобильську зону. Все, що нам принесло, на 90% надуло з Житомирської області. Це все через вітри, які спрямовані в наш бік і накривають Київ. До того ж учора була буря навколо всього Києва", - сказав Аваков.

"Хочу підтвердити, що цей запах диму в Києві ніяк не пов'язаний з пожежами в Чорнобильській зоні", - додав Чечоткін. Він також нагадав, що раніше шквальний вітер на Житомирщині пошкодив мережі електропередачі. Вранці в регіоні біло зафіксовано три нові вогнища пожежі.

"До того ж, горять поклади торфу, через що дим і запах горіння можуть зберігатися кілька днів. Жодне з цих вогнищ не становить небезпеки ні для об'єкта «Укриття», ні для сховища радіаційних відходів. Ситуація там контролюється. Так, нам складно, але ми шукаємо рішення, щоб це зупинити", - зазначив голова ДСНС.

Президент Зеленський наполіг на тому, щоб Міністерство охорони здоров'я якомога частіше давало рекомендації для тих, хто перебуває в зоні, де поширюється дим.

Голова МОЗ Максим Степанов, своєю чергою, зазначив, що відомство постійно акцентує увагу на необхідності уникати тривалих прогулянок, щільно зачиняти вікна та двері, вмикати системи кондиціонування та очищення повітря, пити декілька літрів води на день, часто робити вологе прибирання.

Нагадаємо, киян попросили зачинити вікна й не виходити на вулицю через сильну задимленість.

Раніше Укргідрометцентр повідомив, що продукти горіння від пожежі в Чорнобильській зоні не могли потрапити до Києва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram