ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

Через колапс МОЗ в "Охматдиті" може виникнути кризова ситуація з дитячою онкологією, - волонтери

У лікарні відсутні реагенти для обстеження донорської крові.

Через колапс МОЗ в "Охматдиті" може виникнути кризова ситуація з дитячою онкологією, - волонтери
Архивное фото
Фото: facebook/Small Heart with Art

Волонтери Національної дитячої лікарні "Охматдит" попереджають, що під час епідемії коронавірусу і через колапс МОЗ, у лікарні може виникнути кризова ситуація з дитячою онкологією. Відповідну заяву волонтерів опублікувала на фейсбуці нардеп від "Європейської солідарності" Вікторія Сюмар.

З 20 березня кожен п'ята важкохвора дитина, яка лікується на стаціонарі, може інфікуватися гепатитами B, C і ВІЛ через відсутністю реагентів для обстеження донорів крові.

«Дитяча онкологія - це вкрай серйозна проблема і її категорично не можна залишати без уваги держави на тлі паніки», - підкреслюється в повідомленні.

Відзначається, що вперше за останні роки за держпрограмою «Закупівля лікарських засобів і медичних виробів для забезпечення розвитку донорства крові та її компонентів» міжнародна організація Crown на кінець листопада 2019 року недопоставила за держкошти реагенти для скринінгу донорської крові. Кошти на це були виділені в 2018 році.

Перший заступник міністра охорони здоров'я Андрій Семиволос, провівши кілька нарад з міжнародними організаціями, обіцяв проконтролювати поставку цих реагентів ще в середині лютого 2020 року.

Тепер їх обіцяють поставити через тиждень, а онкореагенти до 15 квітня. Однак підкреслюється, що це не перше відтермінування, а через припинення перевезень і епідемією це може істотно ускладнитися.

Опікунська рада «Охматдиту» звернувся по допомогу до благодійників. Благодійний фонд «Пігулки» екстрено закупив необхідні реагенти на кілька тижнів. «Втім, ми змушені констатувати, що станом на 12 березня державні поставки так і не почалися», - наголошується в повідомленні.

Також були зірвані поставки за кошти бюджету 2018 року 15-ти ліків, що призведе до порушення лікування дітей з усієї України з онкогематологічними діагнозами за міжнародними протоколами.

«Опікунська рада НДСЛ «Охматдит» категорично не згодна перекладати на плечі благодійників обов'язок держави в особі МОЗ та міжнародних організацій закуповувати необхідні лікарські засоби та реагенти», - сказано в заяві.

Незважаючи на це, Охматдит вимагає не допустити зриву лікування важкохворих дітей України, і їх інфікування гепатитами В і С через необслідувану донорську кров.

Нагадаємо, на початку березня координатор Національної програми «Велике будівництво» Юрій Голік повідомляв, що влітку будуть запущені кілька нових відділень «Охматдиту», а операцій з трансплантації кісткового мозку проводитимуть учетверо частіше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram