ГоловнаСуспільствоПодії

Китайського шпигуна засудили на 10 років за спробу отримання секретних розробок ракетно-космічної галузі

Шпигун діяв начебто в рамках офіційної науково-технічної співпраці між КНР і Україною.

Китайського шпигуна Шу Юаньцзя засудили на 10 років за спробу отримати секретні розробки ракетно-космічної галузі. Про це повідомляє пресцентр СБУ. 

"Слідство довело, що, маючи ступінь доктора технічних наук, розвідувальну діяльність шпигун здійснював під прикриттям офіційної науково-технічної співпраці між КНР і Україною. Контррозвідка встановила, що спеціальну освіту зловмисник отримав у Китайській військовій науковій академії, а також під час навчання у Фізико-хімічному інституті Академії наук РФ", - сказано в повідомленні.

Зловмисник також працював у військовій промисловій корпорації, яка спеціалізується на виробництві озброєння, а також у НДІ сучасної хімії міста Сіань. За свою успішну діяльність він удостоєний премії першого ступеня Міноборони КНР "За науково-технічний прогрес армії".

Під час відряджень в Україну шпигун намагався схилити до конфіденційної співпраці групу вітчизняних учених. За грошову винагороду іноземець планував заволодіти матеріалами таємних розробок у ракетно-космічній галузі, які є власністю держави.

Оперативники СБУ затримали шпигуна "на гарячому" під час спроби отримання секретних розробок. Суд визнав його винним у злочині, передбаченому ч. 1 ст. 114 (шпигунство) Кримінального кодексу України. Вирок уже набув чинності.

У СБУ відзначили, що вітчизняні науково-виробничі установи не вперше стають об'єктами протиправних напрямів іноземних спецслужб. Так, у липні 2011 року контррозвідка СБУ затримала двох співробітників Торгово-економічної місії Корейської Народно-Демократичної Республіки, які намагалися отримати таємні розробки в галузі ракетобудування. За шпигунство їх засудили до 8 років позбавлення волі.

Нагадаємо, в грудні в Житомирській області СБУ блокувала витік конфіденційної інформації з держустанов, військових частин і комунальних підприємств регіону. Місцева комерційна структура незаконно встановила російське програмне забезпечення на комп'ютерах більш ніж 50 держустанов. Використання заборонених програм створювало передумови для доступу спецслужб РФ до державних інформаційно-телекомунікаційних систем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram