ГоловнаПраво

Суд поновив на посаді люстрованого офіцера СБУ і стягнув з держави 2,5 млн

Йому повинні виплатити його середньомісячне грошове забезпечення з моменту звільнення.

Фото: sudreporter.org

Окружний адміністративний суд Києва поновив люстрованого Володимира Верхогляда на посаді офіцера з особливих доручень I категорії (полковник) групи радників і консультантів голови СБУ. Рішення виніс суддя Руслан Арсірій 4 березня, пише "Судовий репортер".

Суд постановив, що займана Верхоглядом посада не була політичною, а правомірність застосування до нього закону "Про очищення влади" не доведена. Люстрація застосовувалася до нього на підставі того, що він займав посаду на державній службі більш ніж рік за президентства Віктора Януковича.

У листопада 2014 року на запит про люстрацію офіцера в СБУ повідомили, що в них немає даних про те, що позивач своїми рішеннями, діями або бездіяльністю здійснював заходи, спрямовані на узурпацію влади Януковичем, підрив основ національної безпеки й оборони України або протиправне порушення прав і свобод людини.

Відзначають, що на час початку роботи позивача не існувало законодавства, яке б визначало злочином заняття ним такої посади.

"Окружний адмінсуд ухвалив відновити Верхогляда на посаді в СБУ і стягнути середньомісячне грошове забезпечення за період з березня 2015-го по 3 березня 2020 року в розмірі 2,45 млн гривень", - підсумували журналісти.

Нагадаємо, Окружний суд Дніпропетровської області визнав незаконним звільнення через люстрацію Сергія Юлдашева з посади прокурора Києва і поновив його на посаді. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram