ГоловнаПраво

Верховний Суд визнав законним 33-мільйонний штраф для "Укрспирту" за зловживання монопольним становищем

Держпідприємство встановлювало різні ціни для різних покупців без об'єктивних причин.

Верховний Суд визнав законним 33-мільйонний штраф для "Укрспирту" за зловживання монопольним становищем
Фото: ukrspirt.com

Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду визнав законним рішення Антимонопольного комітету (АМКУ) оштрафувати "Укрспирт" на 33 млн гривень за зловживання становищем на ринку. Про це повідомили в пресслужбі Верховного Суду.

У рішенні АМКУ від 20 грудня 2018 року йшлося, що у 2017-2018 роках "Укрспирт" займав монопольне становище на загальнодержавному ринку гуртової реалізації спирту етилового ректифікованого з часткою 100% і без об'єктивних причин встановлював для покупців ціни на спирт на різному рівні, без прив'язки до обсягів закупівлі та інших критеріїв.

АМКУ визнав такі дії "Укрспирту" зловживанням становищем на ринку і наклав штраф у розмірі 33 млн гривень із зобов'язанням у двомісячний термін усунути причини виникнення та припинити порушення законодавства.

Однак "Укрспирт" звернувся з позовом проти Антимонопольного комітету про визнання нечинним цього рішення. Позовні вимоги підприємства обґрунтовувалися тим, що спірне рішення є незаконним і необґрунтованим у зв'язку з неповним з'ясуванням і недоведеністю значущих для справи обставин, а також неправильним застосуванням норм матеріального права.

У серпні 2019 Господарський суд відмовив "Укрспирту" в задоволенні його позову, потім підприємству відмовили в апеляції в Північному апеляційному господарському суді.

"5 березня 2020 Касаційний господарський суд у складі Верховного Суду рішення судів попередніх інстанцій залишив без змін, а касаційну скаргу "Укрспирту" - без задоволення", - підсумували у Верховному Суді.

Нагадаємо, 2018 року АМКУ дійшов висновку, що "Укрспирт" безсистемно і непрозоро встановлював умови надання знижки і безпідставно скасовував окремі умови надання знижки для певних покупців. Також держпідприємство знижувало і встановлювало ціни в різних розмірах у різні періоди.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram