ГоловнаСуспільствоЖиття

Нацрада перевірить телеканал "Прямий" через образи Зеленського

На засіданні Нацради 5 із 7 присутніх членів підтримали перевірку.

Нацрада перевірить телеканал "Прямий" через образи Зеленського
Фото: скриншот из видео

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення 9 січня призначила позапланову перевірку телеканалу "Прямий" через скарги на ведучого Сергія Пояркова, який ображав в ефірі президента Володимира Зеленського. Про це повідомив "Детектор Медіа".

Скарга надійшла від громадянки Касьяненко, яка повідомила, що Поярков ображав честь і гідність президента України, членів його сім'ї, окремих етносів і вживав нецензурну лайку. Моніторинг Нацради зафіксував ці сюжети. Перевірка повинна встановити, чи було в них порушення законодавства.

Члени Нацради не уточнили, на який саме випуск скаржилася жінка. Імовірно, йдеться про випуск програми "Поярков News" від 27 грудня 2019 року, в якому ведучий назвав Зеленського "маленьким чмом", "криворізьким ссикунцем", а його батька назвав "тупим".

Член Нацради Сергій Костинський сказав, що утримається від голосування за перевірку, оскільки питання є політичним. Він розкритикував програму, але одночасно нагадав, що за останні п'ять років Нацрада не захищала публічних осіб, якщо йшлося про сюжети, які зазіхають на їх честь і гідність. Він зазначив, що люди, які вважають, що їх гідність образили, можуть звернутися до суду, а Нацрада може надати відео в разі потреби.

Костинський нагадав про один схожий випадок з образою честі та гідності експрезидента Петра Порошенка.

"У червні 2017 року було активне політичне протистояння, масові заходи в урядовому кварталі. І в цей час в ефірі телеканалу ZIK вийшла передача за участю снайпера Ольги Терещенко, яка в ефірі шоу виконала пісню «Шоколадна дупа». На той момент у нас була дискусія, чи потрібно призначати перевірку. Ми вирішили, що ні, тому що це не наше завдання розглядати політичні питання, і ми обмежилися попередженням. Я буду користуватися нашою практикою, ми нікого не захищаємо", - розповів Костинський.

Його позицію також підтримала заступниця голови Нацради Уляна Фещук. Інші члени заявили, що йдеться не тільки про політичні мотиви, а й про порушення всіх етичних стандартів професії.

"Йдеться не про окремий сюжет, а про цілу передачу, в якій брали участь інші гості та підтримували таку риторику. Ведучий точно не має права подавати такий приклад в інформаційному просторі. Я вважаю, що треба провести перевірку і подумати, що робити з іншими каналами, які нехтують стандартами професії", - зазначила Ольга Герасим'юк.

У результаті на засіданні членів Нацради, із семи присутніх п'ятеро підтримали призначення перевірки "Прямого каналу".

Нагадаємо, сьогодні, 9 січня, Нацрада телебачення і радіомовлення також призначила позачергову перевірку телеканалу ZIK і телеканалу "112 Україна" за розпалювання ворожнечі. Обидва телеканали належать соратнику Медведчука Тарасові Козаку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram