ГоловнаСуспільствоПодії

У Луганській області заблокували механізм незаконних українських соцвиплат

Окупанти змусили перевізників з ОРДЛО надавати перелік клієнтів, які незаконно оформляли ці соцвиплати.

У Луганській області контррозвідка СБУ викрила комерсантів, які в інтересах так званого "МДБ ЛНР" організували механізм незаконного отримання українських соцвиплат жителями тимчасово окупованої території. Про це повідомив пресцентр СБУ.

"Приватний підприємець з тимчасово підконтрольного бойовикам Алчевська разом з дружиною надавали жителям ОРДЛО послуги пасажирських перевезень на підконтрольну українській владі територію і "заочного" оформлення соціальних виплат", - зазначили в СБУ.

Правоохоронці з'ясували, що майже рік тому подружжя завербували представники "МДБ ЛНР", змусивши їх надавати інформацію про колег, які працюють на каналах пасажирських перевезень. Крім того, бойовики вимагали надавати перелік клієнтів, які користувалися послугами оформлення українських соцвиплат.

Фото: СБУ

"Після кожного маршруту агенти звітували перед кураторами про виконані завдання. Псевдоспецслужба "ЛНР" використовувала отримані персональні дані для формування бази громадян, які регулярно відвідують українські державні установи. Бойовики планували потім залучити їх до протиправної діяльності на шкоду державним інтересам України", - додали у відомстві.

СБУ затримала подружжя під час чергового "рейсу". Під час огляду їхнього транспорту правоохоронці виявили понад 150 документів про жителів тимчасово окупованої території. Зокрема, свідоцтва про право на спадщину, про смерть, нотаріальні довіреності, трудові книжки, які необхідні для "заочного" оформлення виплат.

Фото: СБУ

Також правоохоронці отримали докази фактів співпраці перевізників зі "спецслужбою" бойовиків і встановили особи кураторів.

Відомості про про агентів "МДБ ЛНР" долучено до матеріалів раніше відкритого кримінального провадження за ч.1 ст.258-3 (участь у діяльності терористичної організації) КК України.

Встановлюють посадових осіб українських держустанов, які можуть бути причетними до функціонування цього злочинного каналу.

Нагадаємо, суд засудив диверсанта "ЛНР" до 9 років в'язниці за підготовку теракту в Харкові 2016 року.

Затриманий протягом 2014-2016 років брав активну участь у терористичній діяльності "ЛНР" з позивним "Мордвін". Він був командиром підрозділу в терористичній структурі "КДБ ЛНР" (мала таку назву у 2014 році).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram