ГоловнаСуспільствоЖиття

Бойовики звільнили 12 українських військових

Більшість з них перебували в полоні кілька років.

Бойовики звільнили 12 українських військових
Фото: Офис президента

У рамках обміну полоненими звільнено 12 українських військових. Про це повідомила український омбудсмен Людмила Денісова на своєму telegram-каналі.

Бойовики звільнили в рамках обміну:

Сергія Іванчука - майора ЗСУ. Він потрапив у полон угруповання "ЛНР" разом зі своїм підлеглим, сержантом Іваном Дєєвим. Бойовики звинуватили українських військових у тероризмі і "засудили" на 20 років ув'язнення.

Івана Дєєва - військовослужбовця 8-го полку спецпризначення ЗСУ. Учасник подій на Майдані. Перебував у полоні в Луганську з лютого 2017 року.

Юрія Євтушка - військовослужбовця 14-ї окремої механізованої бригади, жителя Любомля. Він потрапив у полон наприкінці травня 2018 року разом з напарником Яковом Веремейчиком.

Романа Фурсова - бійця 16-го мотопіхотного батальйону 58-ї окремої мотопіхотної бригади, жителя Харківської області, який потрапив у полон в листопаді 2017 року.

Богдана Пантюшенка - командира танка, який терористи підбили під Донецьком. У полоні він перебував з січня 2015 року. Його засудили до 18 років ув'язнення.

Сергія Глондаря та Олександра Корінькова - спецпризначенці потрапили в засідку разом з групою інших військових і були захоплені бойовиками в лютому 2015 року. Їхній загін виводив з-під Дебальцевого поранених і потрапив в оточення. Їх утримували в Макіївській колонії.

Василя Жемелінського - бійця 57-ї бригади ЗСУ взяли в полон у бою під Пісками 17 лютого 2017 року під час виконання бойового завдання, утримувався в колишньому СІЗО Донецька.

Володимира Воскобойника - військовослужбовець 30-ї Новоград-Волинської Рівненської механізованої бригади ЗСУ зник на Донбасі 24 травня 2018 року. Через кілька днів стало відомо, що він потрапив у полон бойовиків "ДНР". У жовтні 2019 року "суд" в "ДНР" засудив його до 30 років в'язниці.

Олександра Геймура і Бориса Пундора - серед восьми військових ЗСУ потрапили в полон до бойовиків 22 травня 2019 року. Згідно з інформацією штабу ООС, військовослужбовці рухалися на вантажівці в районі населеного пункту Новотроїцьке, але відхилилися від визначеного маршруту. В результаті заїхали на окуповану територію, де були затримані окупантами.

А також Кіма Дуванова.

Нагадаємо, обмін 29 грудня проходив у два етапи: полонених з "ЛНР" привезли на КПВВ "Майорське", полонених з "ДНР" обмінювали на території Горлівки. За попередньою інформацією, на окуповану частину Донецької та Луганської області з України повернулися 123 людини. В Україну повернулися 76 людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram