ГоловнаСуспільствоЖиття

Показники проб води на місці аварії танкера Delfi поступово поліпшуються

Танкер почнуть знімати з мілини через тиждень, якщо цього не зробить судновласник.

Показники проб води на місці аварії танкера Delfi поступово поліпшуються
Фото: Думская

Заступник начальника Держекоінспекції Кримсько-Чорноморського округу Микола Гавриков заявив, що показники на місці аварії танкера Delfi поступово поліпшуються. Проби води беруть двічі на день. Про це повідомляє "Радіо Свобода".

«22 листопада в день аварії норми були перевищені в 53 рази, потім у 90 разів, потім уночі був найвищий показник - 157 разів, а потім перевищення почало спадати. Як нам доповіли в АМПУ, пального, по суті, не було, тільки залишки. Їх розмило, оскільки судно було нахилено. 24 листопада ввечері перевищення було в 19 разів, а станом на зараз, 25 листопада, вода вже в нормі», - заявив Гавриков.

Екоінспекція буде також розраховувати суми компенсації - пляма була велика, 100 на 200 метрів. Претензії на компенсації будуть висувати судновласнику, який матиме 30 днів на оплату.

Капітан Одеського порту Кирило Цюпко розповів, що захисні споруди від нафтопродуктів повинні встановити навколо судна 25 листопада, якщо дозволять погодні умови. На пляжі їх установили після аварії, і вони увібрали деякі залишки пального з танкера. Спеціальний диспенсер для абсорбції нафтопродуктів використовувати було неможливо, оскільки спеціалізоване судно не змогло б підійти до плям.

Крім того, повідомляють, що Одеська філія держпідприємства "Адміністрація морських торговельних портів України" почне знімати танкер Delfi з мілини приблизно через тиждень, якщо судновласник не зробить цього сам.

На початок робіт у судновласника є тиждень, а на самі роботи - два тижні.

«За кодексом торгового мореплавання України, є процедура. Ми повинні виставити вимоги судновласнику, і якщо він не з'явиться, адміністрація порту повинна почати видалення судна в тому чи іншому вигляді. Ми повинні дотримуватися юридичної процедури, щоб потім не з'явився судновласник і не подав на нас до суду. Якщо він протягом тижня не з'явиться, ми будемо працювати за кодексом», - повідомив Цюпко.

Вимогу судновласникові АМПУ буде подавати разом з Міністерством закордонних справ. Незабаром документ надішлють на офіційну адресу судновласника Frio Fondo LP, зареєстрованого в Бірмінгемі, Сполучене Королівство. «Ні електронної адреси, ні телефону цієї компанії в реєстрах, на жаль, немає», - зазначив Цюпко.

Нагадаємо, в Україну повернулися четверо українських моряків із затонулого в липні біля берегів Мавританії траулера "Іван Голубець".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram