ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

За рік в Україні зафіксовано 20 випадків дифтерії, з них 18 - у жовтні

Доступно 189 доз антитоксичної сироватки.

За рік в Україні зафіксовано 20 випадків дифтерії, з них 18 - у жовтні
Владимир Курпита
Фото: www.dyvys.in

За 2019 рік у Києві зафіксовано 20 випадків дифтерії, з них 19 підтверджено лабораторно. Про це в коментарі LB.ua сказав голова Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта.

За його словами, ще в одному випадку зараз очікується лабораторне підтвердження діагнозу. Мова про 35-річну жінку, яку раніше госпіталізували в Олександрівську лікарню в Києві. "Попередній діагноз - дифтерія, є клінічні ознаки, але ще немає лабораторного підтвердження", - сказав Курпіта.

Він також повідомив, що в Києві наразі підтверджено тільки один випадок - у 9-річного хлопчика, який вчиться в гімназії на Позняках: "Дитина пройшла антибактеріальне лікування ангіни. Уже після того, як з лабораторії прийшло підтвердження дифтерійної палички, його госпіталізували. У нього не було ознак токсичного ураження організму (під час дифтерії смертельно небезпечний саме токсин, який виділяють бактерії - Авт.)". Зараз дитина вже вдома.

Курпіта розповів, що у хлопчика виділили рідкісний штам дифтерійної палички - вид Сorynebacterium ulcerans, який в Україні не виділявся вже дуже давно. "Зараз київський лабораторний центр закінчує обстеження контактних осіб - і ми дізнаємося, чи виділили в когось із них ще цей вид коринебактерії", - сказав фахівець.

15 випадків підтверджено цього місяця на Закарпатті, в цьому випадку можна говорити про спалах. Також у жовтні підтверджено випадок у Тернопільській області. Раніше цього року також зафіксували один випадок у Хмельницькій області - в серпні, і один у Луганській - в лютому.

"Спалах - це коли є три пов'язані між собою випадки, - каже Курпіта. - Тому ми говоримо про спалах на Закарпатті. У решті регіонів фіксуються тільки спорадичні випадки, як було і торік - 10 не пов'язаних між собою випадків. При цьому треба зазначити, що епідемічна ситуація в цілому нестабільна, оскільки охоплення вакцинацією дітей - близько 60%, а дорослих - ще нижче. Тому ми закликаємо всіх вакцинуватися".

Він також розповів, що в Україні є 189 флаконів антитоксину - сироватки, яка вводиться в разі підозри на дифтерію і тяжкого перебігу хвороби. "Усього цього року використали 13 флаконів, - каже Курпіта. - У Києві було 8 флаконів, використали 3. Загалом по Україні зафіксовано 20 випадків, сироватка вводилася тільки в 9. Ведеться планова робота, і я не можу зрозуміти ажіотажу навколо цього питання. Так, ситуація напружена через низьке охоплення вакцинацією, але головне - забезпечити своєчасно доставку сироватки до хворого, протягом однієї доби. Ми встигнемо за добу привезти її навіть із Луганської області на Закарпаття. Жодна країна у світі не має запасу сироватки в кожному населеному пункті. У США, Франції, Німеччини є хаби, де вона зберігається, і звідки її можуть оперативно доставити. Те саме робимо і ми".

Сьогодні вранці повідомляли про третій випадок дифтерії в Києві, але, за даними Курпіти, випадків у столиці наразі тільки два - підтверджений у 9-річного хлопчика і попередній діагноз у 35-річної жінки, якій ввели три дози сироватки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram