ГоловнаСуспільствоПодії

У Львові студент потрапив до лікарні з рідкісним вірусом, яким він міг заразитися через приправу

В області цю хворобу востаннє діагностували 11 років тому.

У Львові студент потрапив до лікарні з рідкісним вірусом, яким він міг заразитися через приправу
Фото: EPA/UPG

У Львові медики діагностували у 22-річного студента рідкісне захворювання - геморагічну лихоманку з нирковим синдромом.

Про це повідомляє Zaxid.net.

За словами керівниці відділу особливо небезпечних інфекцій обласного лабораторного центру МОЗ Ірини Куліш, в області цю хворобу востаннє діагностували 11 років тому. Всього в Україні з 2010 року було зафіксовано лише 23 випадки захворювання.

"Це захворювання доволі небезпечне, характеризується лихоманкою, загальною інтоксикацією, ураженням нирок, розвитком гострої ниркової недостатності і тромбогеморагічним синдромом (порушення згортання крові). Захворювання важко діагностувати, зважаючи на відсутність діагностикумів для лабораторного підтвердження. Стан хлопця був доволі важким, він тривалий час перебував у реанімаційному відділенні Львівської обласної інфекційної лікарні", - розповіла Куліш.

Молодик занедужав ще на початку вересня. Він відчув загальну слабкість, біль у горлі, нежить, температура підвищилася майже до 39 градусів. Боліла голова, з'явився кашель. Спочатку він подумав, що підхопив вірус, тому шість днів лікувався самостійно.

13 вересня він звернувся по допомогу до лікарів обласної інфекційної лікарні. Його відразу госпіталізували в реанімаційне відділення з діагнозом - гостре респіраторне захворювання, нейротоксикоз.

"18 вересня стан пацієнта суттєво погіршився, виникли порушення з боку нирок, стадія поліурії. Під час лабораторного дослідження крові, проведеного в науково-дослідному інституті епідеміології та гігієни ЛНМУ ім. Галицького, виявили антитіла до вірусу Puumala. Тоді і поставили пацієнтові остаточний діагноз - геморагічна лихоманка з нирковим синдромом", - розповіла Куліш.

За її словами, збудником цього захворювання є арбовіруси, а джерелами можуть бути різні дикі мишоподібні гризуни, іноді щури.

Хлопець розповів, що останнім часом він не був ані в підвалах, ні в інших приміщеннях, де могли бути гризуни, але часто вживав в їжу приправи з насіння кмину "Зіра", яке вирощують у Південно-Східній Азії. Він купував приправу на ринку на вагу. Вона не була термічно оброблена, відтак лікарі припускають, що саме вона могла бути інфікована екскрементами гризунів.

Студента виписали з лікарні тільки на початку жовтня.

Нагадаємо, в серпні в Хмельницькій області у 21-річної дівчини підтвердили захворювання дифтерією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram