ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

У Хмельницькій області підтверджено випадок дифтерії

Протидифтерійної сироватки в країні немає.

У Хмельницькій області підтверджено випадок дифтерії у 21-річної дівчини. Про це LB.ua повідомили в Міністерстві охорони здоров'я

Хвороба дівчини проходить в легкій формі, її життя поза небезпекою.

Також у МОЗ підтвердили інформацію, що протидифтерійної сироватки в Україні немає. У запасу сироватки, що зберігався, вже закінчився термін придатності.

Півроку тому був оголошений тендер, але наразі ніхто з постачальників не взяв у ньому участь. У світі існує тільки три виробники сироватки - Індія, Росія і Бразилія. У МОЗ розповіли, що вони вже звернулися до міжнародних організацій з проханням надати сироватку як гуманітарну допомогу.

Сироватка повинна вводитися в тому випадку, коли є підозра на дифтерію. Але в деяких випадках сироватка не використовується - наприклад, у випадках носійства або під час субклінічного перебігу у вакцинованих, коли хвороба проходить легко і закінчується раніше, ніж надходить підтвердження про дифтерію. "У випадку, який зараз у Хмельницькій області, сироватка не потрібна", - сказали в міністерстві. Сироватку не потрібно плутати з вакциною, яка вводиться превентивно.

У МОЗ також наголосили, що головний засіб в боротьбі з дифтерією - це вакцинація, оскільки навіть під час введення сироватки смертність від цієї хвороби становить до 20%. Без сироватки гине приблизно половина пацієнтів.

Безкоштовна, закуплена за державні гроші вакцина від дифтерії є у всіх медустановах України, які працюють на первинному рівні. Дорослим вводиться комплексна вакцина від дифтерії і правця - АДП-М. Імунітет від дифтерії і правця тримається 10 років, кожні десять років вакцинацію потрібно повторювати. Дітям вводиться комплексна вакцина від кашлюку, дифтерії та правця АКДС згідно з календарем вакцинації. Вона також доступна у всіх установах країни - як в державних, так і в приватних - в приватних можна знайти також п'яти і шестивалентні вакцини, в складі яких є протидифтерійний компонент.

"Існує така практика в світі, що якщо сироватка не доступна, то вводиться внутрішньовенний імуноглобулін, який також містить антитіла для нейтралізації токсину, - говорить імунолог Федір Лапій. - Це менш ефективно, ніж введення сироватки, але лікарі повинні пам'ятати, що є такий варіант. Проблеми з доступністю протидифтерійної сироватки бувають навіть у країнах ЄС, тому що завдяки вакцинації дифтерія стала дуже рідкісним захворюванням, нею хворіє тільки невелика кількість невакцинованих осіб. Це означає, що сироватка потрібна в малій кількості доз, і заради такої кількості виробник не завжди готовий проходити реєстрацію та інші процедури. Наприклад, нещодавно така проблема була в Іспанії". 

У 2018 році на дифтерію в Україні захворіло 10 осіб. Експерти прогнозують спалах цього захворювання через дуже низький рівень вакцинації - як розповіли в МОЗ, в деяких регіонах рівень вакцинації - 40%. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram