ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

“Дифтерія прийде в наше життя раптово, а не буде розганятися повільно, як кір”

Щодня з’являються повідомлення про нові випадки захворювання на кір. За перші два тижні нового року захворіло 1285 людей, у 2017 році - 4782. Три людини померли з початку року, загалом вісім - від початку спалаху восени 2017 року.

Спалахи кору циклічні і відбуваються кожні 5-6 років. Під час попереднього спалаху у 2012 році захворіло 12 746 людей, в 2006 році - 42 724. МОЗ закликає вакцинувати дітей якнайшвидше, лише вакцинація може захистити від важкого перебігу захворювання та чисельних ускладнень. Одна з причин спалаху - тривалі перерви у поставках вакцин в попередні роки. Наразі у поліклініках наявна вакцина Пріорикс виробництва Бельгії, її ж використовують і українські приватні клініки. Втім, хороша репутація виробника вакцини не втішає батьків, чий спокій вкрали представники антивакцинального руху, які поширюють розповіді про трагічні наслідки щеплень.

Про вакцинацію, кір та інші інфекційні захворювання розказує у інтерв’ю LB.ua Федір Лапій - лікар-інфекціоніст, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П.Л.Шупика, член експертної групи МОЗ за напрямком інфекційні хвороби.

Фото: Макс Левін

Чи можемо ми говорити, що зараз в Україні пік захворюваності на кір, чи пік ще попереду?

Це залежить від наших дій - передусім від охоплення вакцинацією, від того, чи подолають свої страхи батьки, які поки що не вакцинували своїх дітей. Однозначно можна сказати, що ще будуть нові випадки захворювання і, на жаль, нові смерті. Хворих багато, і постійно з’являються повідомлення про нові і нові випадки.

Кияни активно вакцинуються?

За останній тиждень було вакциновано більш ніж 10 тисяч дітей.

Це багато чи мало?

Багато. Зазвичай на місяць вакцинувалося в середньому 5-5,5 тис. дітей.

Дефіциту вакцини поки що не спостерігається?

На початок року в Києві було 23 тисячі доз вакцини - це кількість, якої достатньо на квартал. На рік потрібно близько 70 тисяч доз. Але це в разі планової вакцинації. Враховуючи, що в Україні багато дітей не були вакциновані вчасно, нам треба приблизно вдвічі більше. Найближчим часом Київ отримає додаткові дози вакцини за результатами перерозподілу залишків вакцини між регіонами.

Який термін придатності цієї вакцини?

Якщо не помиляюся, у тієї вакцини, яка зараз у поліклініках, термін придатності до жовтня 2018 року.

На початок року в Україні лишалося 516 тисяч доз вакцин. Річна потреба країни - трохи менше за 1 млн.

У квітні 2018 року очікується нова поставка від ЮНІСЕФ (саме ЮНІСЕФ закуповує для України вакцини з того часу, як був упроваджений механізм міжнародних закупівель - LB.ua). Це буде партія близько 1 млн доз.

Знову бельгійський Пріорикс?

Так.

Зустрічала суперечливу інформацію щодо вакцинації від кору дорослих. Чи треба вакцинуватися, якщо в дитинстві отримав дві дози?

Ні, якщо був вакцинований двічі і якщо нема додаткових ризиків зараження.

Тобто ті, хто був вакцинований двічі, однозначно мають імунітет до вірусу кору?

2-5% можуть не утворити імунітет на дві дози вакцини. Тому якщо дорослий, наприклад, працює в лікарні з хворими на кір, тобто якщо є додатковий ризик, то бажано перевірити наявність антитіл до вірусу корі (такий аналіз роблять у приватних лабораторіях - LB.ua) та в разі потреби пройти додаткову вакцинацію.

Багато дорослих не знають, чи були вони вакциновані, чи отримали дві дози вакцини. Але якщо їх діти щеплені, то це значно знижує ризик зараження, бо щеплена дитина фактично є бар’єром для потрапляння кору в родину.

Дорослі українці, які народилися до 1963 року, швидше за все, не мають імунітету? Адже лише після 63-го почалася масова імунізація від кору.

У нас дві дози вакцини були введені лише у 80-ті роки, потім були великі пробоїни з вакцинами в 90-ті. Використовували моновакцину, був її дефіцит у 2000-х роках. Тому багато дуже дорослих в нас не вакциновані. У 2008 році мала відбутися додаткова вакцинація саме дорослих, точніше молоді віком до 29 років. Бо з тих, хто народився у 70-80-х роках, не мають імунітету до кору в середньому 15-20%. Це було з’ясовано за результатом вибіркових досліджень. Але як відомо, додаткову імунізацію тоді не провели, зірвали (імунізація була зупинена 2008 року після смерті старшокласника у Краматорську, почалося розслідування, була відкрита кримінальна справа, проте зв’язок між вакцинацією і смертю хлопчика доведений не був - LB.ua).

Фото: facebook/Mykola Povoroznyk

Чи відомо, скільки дорослих зробили щеплення від кору останнім часом?

Чимало, але я не маю статистики. Державою закуплено вакцину для дітей. Ми не можемо її використовувати для дорослих. Багато дорослих звертаються до приватних клінік, вакцинуються. Що посилило дефіцит вакцини на приватному ринку.

За календарем щеплень, перша доза вакцини КПК робиться в 1 рік. Робити її раніше не можна?

Існують рекомендації щодо використання вакцини дітям до 12 місяців за умов спалаху або високої захворюваності, але тоді ця вакцинація не зараховується як перша доза (тобто для отримання імунітету потрібно буде зробити ще два щеплення - в рік і в шість років - LB.ua). У тому числі в інструкції до Пріориксу передбачено, що ця вакцина може використовуватися для щеплення дітей віком до року - за епідпоказами.

Ви рекомендуєте щепити дітей, яким ще не виповнився рік?

Так, звичайно. Тим більше, що під час цього спалаху захворіли більш ніж 30 дітей до року.

Але є одне "але". Я то раджу, але немає відповідних нормативних документів, на які могли б спиратися медики. Моєму колезі вдалося щепити свою 9-місячну дитину лише з третьої спроби, до того в поліклініці відмовлялися.

Чи відомо, що впливає на важкість перебігу захворювання на кір? Окрім вакцинації.

З науково доведених фактів - впливає гіповітаміноз вітаміну А. Також важкий перебіг у ВІЛ-інфікованих та в імуносупресованих. У людей з хронічними захворюваннями важкий перебіг. Наприклад, у дитини, яка померла в Одеській області, був муковісцидоз - вроджене захворювання, яке вражає органи дихання і травлення. Звичайно, важкий перебіг у вагітних.

Категорично не згодний з тим, що дорослі хворіють важче, ніж діти. І дорослі, і діти хворіють важко. Подивіться на статистику померлих в Одеській області: померли і дорослі, і діти.

Чи є сенс додатково вживати вітамін А під час спалаху?

У регіонах, де є дефіцит харчування і є загроза кору, існує практика призначення вітаміну А планово. Але ми говоримо про Україну, у нас це рідкість, щоб пацієнт мав важкий гіповітаміноз. Так що ні, додаткове вживання вітаміну А не вплине на ризики захворіти і мати важкий перебіг кору.

Що реально є протипоказанням для щеплення КПК?

Насправді протипоказань до КПК стає все менше і менше. Передусім це вагітність. Не доведено, що КПК при вагітності є небезпечною, але оскільки це вакцина з живим вірусом краснухи, то рекомендувати її робити ми не можемо. Разом з тим, якщо вагітну випадково вакцинували, не рекомендується переривати вагітність. Такі випадки були.

І вакцинація ніяк не вплинула на дитину в утробі?

Так.

Ще протипоказання - імуносупресія. Гостра хвороба з високою температурою більше 38-38,5 градуса. Наявність тяжкої алергійної реакції до вакцини. У нас написано - до вакцини і її компонентів. КПК містить желатин, неоміцин і курячий білок у слідовій кількості. У світі є чіткі рекомендації, що навіть у разі тяжкої алергічної реакції на курячий білок можна робити вакцинацію. Бо одна річ - вживання білка в їжу, а інша - невелика його кількість у вакцині.

Фото: Макс Левін

Але загалом КПК часто викликає реакцію в дітей - зокрема підвищення температури.

Насправді дуже рідко - у 1-2% випадків. Піднімається температура, не раніше ніж четвертого дня. Але часто в часі вакцинація збігається з хворобою, особливо в сезон застудних захворювань.

Мені розповідали про кілька випадків, коли наслідком щеплення КПК для дитини став енцефаліт. Це можливо?

Ні. Було доведено в 70-х роках, що енцефаліт серед інших уражень нервової системи є можливою побічною реакцією на вакцину від натуральної віспи. Але навіть тоді вакцинацію проводили, бо віспа забирала дуже багато життів - 50% хворих помирало. Що стосується КПК, то існував ризик побічного ефекту у вигляді серозного менінгіту - це була реакція на вакцинальний вірус епідемічного паротиту (свинки) радянського штаму Ленінград 16, який входив до складу радянської КПК. В Україні ця вакцина зараз не використовується. Щодо Пріориксу, то жодного разу з рідини спинного мозку не було виділено компонентів вакцинальних вірусів. Це означає, що немає ніяких доказів того, що ця вакцина може шкодити нервовій системі. 

На жаль, енцефаліти різної природи у дітей трапляються, в тому числі і в поствакцинальний період. Але тут можна говорити лише про збіг у часі.

Кілька років поспіль ми говорили про дефіцит майже всіх вакцин, потрібних для планових щеплень. Наразі Україна забезпечена усіма потрібними вакцинами?

Є дефіцит - більше глобальний - інактивованої поліомієлітної вакцини. Ми отримали невелику кількість, сподіваємося отримати ще. Але є дефіцит цієї вакцини у світі, і ми його відчуваємо. Через це не можемо в повній мірі проводити вакцинацію оральною поліомієлітною вакциною, бо дитина має отримати перші дві дози інактивованої вакцини.

Також у державних закладах немає вакцини АКДП з ацелюлярним кашлюковим компонентом, є лише цільноклітинна індійська вакцина (більш реактогенна, ніж вакцина з ацелюлярним компонентом).

Ацелюлярний компонент у дефіциті в усьому світі.

Але українські приватні клініки її закуповують - французькі Пентаксим, Тетраксим, Гексаксим або бельгійський Інфанрикс, Інфанрикс-гекса.

У приватних теж був дефіцит кілька місяців. І вони закуповують вакцину не в тих обсягах - 15 тисяч доз, а нам, наприклад, потрібно півтора мільйона. У міжнародних організацій є листи від виробників, які свідчать про те, що вони не можуть виробити для нас достатню кількість вакцини з ацелюлярним кашлюковим компонентом.

Тобто Пентаксиму чи Інфанриксу в державних клініках не буде і наступного року?

Ні. Ми включаємо ацелюлярні вакцини проти кашлюку в номенклатуру для закупівель. Але виробники вакцин поки що не можуть задовольнити наші потреби.

Скільки ще триватиме така ситуація?

Приблизно 2-4 роки.

Щодо АКДП - МОЗ також закликає готуватися до спалаху дифтерії. Точніше закликає запобігти йому і вакцинуватися просто зараз. Наскільки велика імовірність спалаху?

Не можна сказати, що дифтерія прийде завтра, чи за рік, чи за два роки. Але спалах прийде раптово. Якщо спалах кору ми передбачали і мали зростання захворюваності з весни 2017 року, до з дифтерією такого не буде, вона прийде в наше життя миттєво.

Ревакцинацію від дифтерії (разом з правцем і кашлюком) потрібно робити що 10 років. Чи багато дорослих в Україні ревакцинувалися?

Ні, і це велика проблема. Багато дорослих навіть не знають про те, що мають ревакцинуватися. У поліклініках зараз є закуплена за державний кошт вакцина АДПМ виробництва Індії. (У приватних клініках дорослих ревакцинують бельгійською вакциною Бустрикс - LB.ua). Але терапевти не завжди готові проводити роботу з вакцинації. Навпаки, чомусь бояться вакцинувати. Бачать у пацієнта червоне горло, знаходять температуру 37,1 - відмовляють робити щеплення. Колега розказала, що медсестра вже з кабінету щеплень відіслала пацієнтку, бо та сказала, що напередодні випила бокал вина. “Ми так усіх відправляємо, бо невідомо, що з вами буде після вакцинації, якщо ви вживали алкоголь”. І нічого з цим не зробиш.

Тобто пити вино напередодні щеплення можна?

Це не є протипоказанням до вакцинації. Але нагадаю, лікарі радять вживати алкоголь лише в помірних дозах.

Вікторія ҐуерраВікторія Ґуерра, журналістка, заступниця головного редактора
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram