ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

В Україні з'явився перший центр розвитку медсестринства

Центр буде займатися додипломною та вищою освітою, а також підвищенням кваліфікації.

В Україні з'явився перший центр розвитку медсестринства
Фото: The Cut

В Україні створили перший у країні центр, який сприятиме розвитку медсестринства. Про це повідомляє пресцентр МОЗ.

Центр створили влітку 2019 року, при Державній установі "Центр розвитку медсестринства МОЗ України".

"Ми в діалозі з медсестрами і медбратами по всій країні і точно знаємо, яка нинішня реальність і що треба змінювати. Наша мета - побудувати нову модель розвитку медсестринства, за якої зростуть не тільки зарплати медсестер і медбратів, але і їхня роль. Вони матимуть більше повноважень і, відповідно, більше відповідальності та можливостей. На цьому етапі зосереджуємося на освіті, стандартах і професійному розвитку", - зазначила Катерина Балабанова, директор Центру розвитку медсестринства.

Центр займатиметься збільшенням практичної підготовки на додипломному етапі освіти, вищою освітою і науковим ступенем за фахом "Медсестринство". Відзначають, що тільки в Україні та деяких пострадянських країнах медсестри не мають вищої освіти.

Також в обов'язки центру увійде підвищення кваліфікації медсестер і медбратів, посилення ролі цієї професії через розширення повноважень, окрім того, буде введено сертифікацію, яка допоможе розширити повноваження цієї професії і, відповідно, дасть можливість претендувати на підвищення зарплат.

Однак МОЗ зазначає, що робота в цьому напрямку тільки починається. Паралельно Центр розвитку медсестринства вже провів 50 консультацій у 15 регіонах України.

Уже налагоджено співпрацю з головними, старшими, сімейними медичними сестрами і братами, представниками обласних департаментів охорони здоров'я, коледжів, академій та інститутів, які готують за спеціальністю "Медсестринство", а також з усіма 25 регіональними професійними сестринськими асоціаціями.

Нагадаємо, 1 липня в Україні вперше пройшов міжнародний іспит з основ медицини, який увійшов до складу Єдиного державного кваліфікаційного іспиту. Повторно скласти іспит можна тільки один раз, якщо спроба буде невдалою - студентів відраховуватимуть.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram