ГоловнаСуспільствоЖиття

Верховний Суд визнав незаконним будь-яке будівництво в історичній частині Києва без дозволу Мінкультури

Суд задовольнив скаргу Мінкульту і заборонив будівництво в районі Звіринецького кладовища і Києво-Печерської лаври.

Верховний Суд визнав незаконним будь-яке будівництво в історичній частині Києва без дозволу Мінкультури
Фото: facebook/Успенская Киево-Печерская Лавра Kiev-Pechersk Lavra

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду ухвалив, що будь-яке будівництво в історичній частині Києва без дозволу Міністерства культури є незаконним.

Про це повідомляє "Судова влада України".

Відзначають, що суд розглянув скаргу Мінкультури на дії ТОВ "Фін-Інвест Менеджемент", яке будує житловий комплекс Edeldorf на вул. Старонаводницькій, 42-44 в історичній частині Києва в безпосередній близькості від Звіринецького кладовища і Києво-Печерської лаври.

Окружний адмінсуд Києва та Шостий апеляційний адмінсуд підтримали позицію забудовника і визнали незаконним розпорядження Мінкультури з липня 2018 року з вимогою зупинити будівництво як таке, що порушує закон "Про охорону культурної спадщини". Суди попередніх інстанцій вирішили, що це розпорядження було видано незаконно, оскільки не було попереджено забудовника про огляд місця будівництва і не задокументовано сам процес перевірки.

Верховний Суд став на бік Мінкультури і зазначив, що об'єкт будівництва по вул. Старонаводницькій, 42-44 розташований у безпосередній близькості від охоронної (буферної) зони об'єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО - ансамблю Києво-Печерської Лаври і є в межах Центрального історичного ареалу. У базі Мінкультури відсутній дозвіл на початок будівельних робіт на цій ділянці.

Суд вирішив, що, проводячи огляд будівництва, Мінкультури фактично не здійснювало заходів держконтролю, оскільки не було на території будівництва, не проводило перевірки суб'єкта містобудівної діяльності, а тільки охоронні заходи шляхом проведення візуального огляду і перевірки електронної бази даних.

Колегія суддів також врахувала історико-культурну цінність ансамблю Києво-Печерської Лаври, в безпосередній близькості від охоронної зони якого розташована земділянка, на якій планується будівництво.

Тому в цьому спорі, на думку суду, індивідуальне право, яке виражається в гарантованому ч. 1. ст. 42 Конституції праві на підприємницьку діяльність, протиставляється публічному інтересу, який виражається у збереженні та охороні історико-культурної спадщини світового значення.

У результаті Верховний Суд скасував рішення судів попередніх інстанцій і задовольнив скаргу Мінкультури, заборонивши будівництво. Правові позиції Верховного Суду є обов'язковими для всіх судів України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram