ГоловнаСуспільствоЖиття

На алеї Героїв Небесної Сотні в Києві відгородили ділянки з демонтованою бруківкою

Вчора активісти знесли будівельний паркан.

На алеї Героїв Небесної Сотні в Києві відгородили ділянки з демонтованою бруківкою
Фото: Макс Требухов

На алеї Героїв Небесної Сотні в центрі Києва стрічкою огородили ділянку з демонтованою бруківкою. Про це повідомив кореспондент LB.ua.

Представники сімей загиблих, активісти і правозахисники встановили таблички із зазначенням, що алея Героїв Небесної Сотні є історичною пам'яткою, а також з написами "Проводяться слідчі дії", "Місце злочину. Заборонено змінювати обстановку", "Місце злочину. Заборонено встановлювати паркани", "Знищення місця злочину карається законом", "Місце злочину. Заборонено проводити будівельні роботи".

За словами адвоката сімей загиблих і постраждалих на Майдані Євгенії Закревської, алея Героїв Небесної Сотні - місце проведення слідчих дій, його не можна змінювати до завершення слідчих дій.

"Не можна змінювати - це значить, що не можна пиляти дерева, не можна встановлювати паркани, не можна знімати бруківку, тобто всі ці моменти не можуть мати місця. Крім цього, 2014 року цій місцевості було надано статус пам'ятки історії. Цей статус також захищає це місце від змін. Тобто знищення пам'ятки - це теж кримінальний злочин", - заявила адвокат.

Вчора на цьому місці активісти знесли будівельний паркан. Його розламали кілька десятків людей, серед яких представники ініціативи "Хто замовив Катю Гандзюк", націоналісти з "С14", "Нацкорпусу". 

Тим часом в Музеї Революції Гідності розкритикували активістів за знесення паркану на Інститутській, заявивши, що ситуація з будівництвом Меморіалу показова і не стала несподіваною.

"Дивно, що аргументи "проти" з'явилися через більш ніж рік після оприлюднення результатів конкурсу, саме зараз. Що, невже немає правових інструментів оскарження "неправомірних" і "злочинних" дій з боку Музею?", - йдеться в заяві, оприлюдненій на сайті музею.

В установі також підкреслили, що ніколи не ігнорували потреби слідства, якщо мали інформацію про них. Музейники вважають, що протиставлення Меморіалу слідству "помилкове, спекулятивне і комусь вигідне".

Нагадаємо, що алея Героїв Небесної Сотні в Києві підлягає реконструкції під меморіальний комплекс пам'яті загиблих на Майдані в 2014 році.

Взимку 2019 року там почали підготовчі роботи для початку будівництва, а в травні почали розбирати бруківку.

Це було зроблено без узгодження з Департаментом спеціальних розслідувань Генпрокуратури, який ще не завершив всі необхідні слідчі експерименти. Департамент попросив музей Революції Гідності призупинити роботи на період з 13 до 29 травня з метою збереження ландшафту і обстановки на території в тому вигляді, в якому вони були на момент подій 2014 року.

Меморіальний комплекс Геров Небесної Сотні складатиметься з двох частин. На початку - з боку Майдану та Хрещатика - повинна з'явитися меморіальна стела, яка аркою буде врізатися в пагорб. Вона буде складатися з 107 плит з іменами кожного з Небесної Сотні. Накладаючись одна на одну, вони будуть створювати суцільну стіну.

Міст над алеєю Героїв Небесної Сотні стане умовною межею початку нового простору - паркової зони (зараз там дорога). По обидва боки алеї висадять 100 лип.

У кінці меморіального шляху буде сад, який створить місце відпочинку між майбутнім музеєм Революції Гідності і Жовтневим палацом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram