ГоловнаПолітика

Резніков про ненадання Німеччиною допомоги: спостерігається дуже потужна залежність від Російської Федерації

Міністр нагадав, що колишні канцлери є членами наглядової ради «Газпрому»,

Резніков про ненадання Німеччиною допомоги: спостерігається дуже потужна залежність від Російської Федерації
Фото: надано пресслужбою МОУ

Міністр оборони Олексій Резніков висловив здивування тим, що новий уряд Німеччини не змінив своєї позиції щодо надання саме військово-технічної допомоги Україні. Про це він заявив в інтерв’ю LB.ua.

“Я наразі не говорю про гуманітарну чи про лікування наших військових. Я вважаю несправедливим, що коли йдеться про добудову «Північного потоку-2», офіційні особи Німеччини продовжують декларувати, що допомагати Україні не потрібно, радше надати їй можливість захищатися. А деякі військові взагалі розповідають про те, чий Крим (йдеться про главу ВМС Німеччини, віцеадмірала Кай-Ахіма Шенбаха, який заявив, що Крим ніколи не повернеться в Україну. – LB.ua). Слава богу, наслідком іде їхня відставка. На жаль, спостерігається дуже потужна залежність Німеччини від Російської Федерації. Це очевидно. Якщо їхні колишні канцлери є членами наглядової ради «Газпрому», можливо, в цьому і закладена відповідь: прагматизм перемагає ідеали, європейські, демократичні, ліберальні цінності”, - відзначив міністр. 

“Хтось може сказати, що панує якась спокута за наслідками Другої світової війни. Але тоді виникає логічне запитання: чому ця спокута не панує стосовно українського народу, білоруського народу, які в першу чергу тоді були окуповані й втратили десятки мільйонів живих українців, живих білорусів? Ми маємо право на це і точно маємо право на самозахист”, - додав Резніков. 

За його словами, Україні не просить в Німеччині “щось їй продати чи подарувати”. 

“Ні. Просто перестаньте блокувати можливість публічно, легально, відкрито придбавати потрібні нам засоби захисту і зброю через агентство NSPA (NATO Support and Procurement Agency). Це такий собі Amazone, куди ми наперед платимо гроші, а потім проходимо всі процедури перевірки. У NSPA є наглядова рада, де кожна країна-партнер Альянсу ухвалює рішення за процедурою мовчазної згоди. У березні минулого року Німеччина скористалися своїм правом і письмово оголосила про припинення такої процедури. Це є ненадання дозволу. Німеччина блокувала для нас саме снайперські комплекси Barrett американського виробництва. Але її вихід з процедури мовчазної згоди призвів до блокування усього великого пакета наших потреб, включно з антидроновими рушницями литовського виробництва, необхідними для того, щоб блокувати роботу безпілотників, які засилають російські війська через лінію зіткнення в ОРДЛО і скидають з них гранати”, - зазначив міністр. 

Також він додав, що Україна не просила у Німеччини шоломів, які та має намір передати як допомогу. 

“Ми точно не просили в них шоломи. Я думаю, вони намагаються знайти якийсь варіант, аби згладити ситуацію, у якій виглядають не найкращим чином”, - зазначив міністр. 

Нагадаємо, раніше Німеччина відхилила запит Естонії на надання Україні летальної зброї, яка має німецьке походження, яка має німецьке походження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram