ГоловнаПолітика

Спецоперація “вибори”: як партія Путіна створює картинку “народної любові” на Донбасі

Вранці 17 вересня, ще до світанку, перші автобуси з Донецька та Луганська з написами “Наш выбор – Россия” стартували до 15 сіл Ростовської області. У той самий час лідер бойовиків так званої “ДНР” Денис Пушилін записав відео, де він у своєму кабінеті вже проголосував онлайн на виборах до Держдуми РФ.

Жителів окупованих територій привезли голосувати до Росії
Фото: Із соцмереж
Жителів окупованих територій привезли голосувати до Росії

Ця показуха є частиною спецоперації під назвою “вибори до Держдуми”, яка триває останні пів року в ОРДЛО. Мета – показати картинку “народної любові” жителів окупованої частини Донбасу не просто до Росії, а особисто до Володимира Путіна та його партії “Единая Россия”.

Щоб забезпечити результат, в окупованому Донецьку розгорнулася політична агітація за партію Путіна та реєстрація тих, хто отримав російські паспорти на Єдиному порталі держпослуг РФ.

LB.ua розповідає про те, як відбуваються вибори до російської Держдуми на непідконтрольних територіях і як змушують брати в них участь.

Нас зібрали на роботі і сказали, що треба їхати голосувати до Росії"

З 2019 року Росія активно роздає свої паспорти на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. На цей момент їх отримали щонайменше 600 тисяч громадян України, які потрапили в окупацію. Саме стільки голосів від жителів Донбасу планували отримати кремлівські куратори.

Жителям окупованих територій роздають російські паспорти
Фото: baltnews.lt
Жителям окупованих територій роздають російські паспорти

Але значного ажіотажу серед мешканців ОРДЛО вибори до Держдуми не створили.

“Я б не сказав, що люди якось цікавляться цими виборами. Якщо не працюєш на шахті, заводі, в лікарні чи школі або навчаєшся в університеті, ти про ті вибори майже і не чуєш. Ніхто особливо про них не говорить у компаніях чи вдома. Це не те, як було при Україні, коли всі обговорювали, за Януковича голосувати чи за Юлю (Тимошенко, – LB.ua). Думаю, що люди і не знають, хто там кандидати”, – розповідає житель окупованої Макіївки Владислав.

Росіяни спочатку хотіли відкрити на окупованій частині Донбасу виборчі дільниці, але згодом передумали. Щоб проголосувати офлайн, треба їхати до Росії. У трьох районах Ростовської області підготували 15 дільниць.

Одна з дільниць у Ростовській області Росії, куди привезли голосувати жителів окупованого Донецька
Фото: Із соцмереж
Одна з дільниць у Ростовській області Росії, куди привезли голосувати жителів окупованого Донецька

Упродовж трьох днів, а саме стільки триває голосування в РФ, 825 автобусів і 12 поїздів тричі на день безкоштовно доставляють людей на дільниці. Записуватися на поїздку потрібно заздалегідь у спеціальному інформаційному центрі за номером “357”. Аби не було черг на кордоні, бойовики заборонили на три дні їздити вантажівкам. Щоб пропустили на кордоні, треба мати російський паспорт і так званий паспорт “молодих республік”. Заради виборів навіть скасували комендантську годину.

Автобуси з виборцями з окупованого Луганська
Автобуси з виборцями з окупованого Луганська

Записуватися на рейси змушували бюджетників і студентів. Особливо тих, хто не має СНІОР (Страховий номер індивідуального особового рахунку РФ, – LB.ua) і не може голосувати онлайн.

“Нас зібрали на роботі десь тиждень тому і сказали, що треба їхати голосувати до Росії. Типу, з нашої школи потрібно 10 людей – така в нас квота. Решта повинні голосувати онлайн. Пояснили, що треба подзвонити на номер “357”, а потім передзвонити керівниці і підтвердити, що все зроблено”, – каже вчителька з Донецька Катерина.

У навчальних закладах на окупованій території дирекція складає список кураторів і груп, які повинні їхати голосувати. У колишньому Донецькому національному університеті так званий ректор навіть видав указ з іменами тих, хто повинен їхати.

Скрин з телеграм-каналу, де студенти окупованого ДонНУ розповідають про примус голосувати
Фото: Надано джерелом
Скрин з телеграм-каналу, де студенти окупованого ДонНУ розповідають про примус голосувати

Мешканці Донецька, які встигли проголосувати в Ростовській області у перший день, 17 вересня, розповіли, що після "свята волевиявлення" їм видали продуктові набори: снікерс, печиво, яблуко та пляшку води.

Продуктові набори, які видавали жителям ОРДЛО за голосування на виборах до Держдуми РФ
Фото: Із соцмереж
Продуктові набори, які видавали жителям ОРДЛО за голосування на виборах до Держдуми РФ

“Ми повинні проголосувати, потім зателефонувати і доповісти – вказати дату, час і місце голосування. Якщо ми цього не зробимо – звільнять

Більшість же паспортизованих Росією жителів окупованих територій змушені голосувати за місцем проживання. Для цього росіяни відкрили 225 виборчих дільниць, які обізвали “інформаційними центрами”. У них “волонтери” допомагають проголосувати онлайн.

"Інформаційні центри" в ОРДЛО
Фото: Із соцмереж
"Інформаційні центри" в ОРДЛО

“Інформаційні центри” відкрили у школах, університетах і технікумах. Проте не в усіх – такий “привілей” ще треба заслужити, адже нові комп'ютери залишаться в навчальному закладі після голосування.

“Волонтери”, які допомагають голосувати – це ті самі вчителі. Особливо цінують тих, хто має набутий досвід під час українських виборів.

"Голосування" в "інформаційних центрах" ОРДЛО
Фото: Із соцмереж
"Голосування" в "інформаційних центрах" ОРДЛО

“Нас зібрали і запитали, хто має досвід роботи на виборах. Ті, хто раніше працював, підняли руку. Директорка сказала, що будемо волонтерами під час онлайн-голосування. Треба слідкувати, хто за кого голосує, контролювати батьків дітей і знайомих, щоб вони теж прийшли і проголосували. Якщо не приходять, треба дзвонити і нагадувати. За те, що в нас буде “інформаційний центр”, нашій школі залишать комп'ютери (які використовували під час “виборів”, – LB.ua) і ще подарують п’ять нових”, – розповідає вчителька Валентина з Макіївки.

Тих, хто поставить позначку в бюлетені онлайн в ОРДЛО, формально зарахують до числа виборців Ростовської області. Усього в Росії онлайн голосуватимуть 2,8 мільйона осіб, з яких 300 тисяч – у Ростовській області. Скільки серед них жителів окупованого з Донбасу – невідомо.

Щоб проголосувати онлайн, треба мати вже згаданий СНІОР, для реєстрації на порталі держпослуг РФ. У Росії СНІОР потрібен для отримання пенсій і соціальної допомоги. Але без російської прописки жителі ОРДЛО не можуть скористатися російською соціалкою. Зате отримали право голосувати.

Ще влітку жителів ОРДЛО почали заохочувати оформляти собі СНІОР. Зокрема, з серпня за СНІОР змусили агітувати вчителів, які мали казати батькам, що це допоможе отримати “путінські 10 тисяч”, щоб зібрати дитину до школи. Та виявилось, що СНІОР не допоможе – потрібна та сама російська прописка.

Агітація за отримання СНІОР в окупованому Донецьку
Фото: Spektr
Агітація за отримання СНІОР в окупованому Донецьку

“Класним керівникам сказали у школі, щоб ми зв'язались з батьками дітей і говорили їм, що треба оформити СНІОР. Просили казати, що це для грошової допомоги в 10 тисяч рублів, яку обіцяв Путін. Але скоро стало зрозуміло, що це для виборів”, – каже Валентина.

Явку та голосування онлайн контролюють дуже жорстко. Майже на всіх підприємства та в установах існують квоти на кількість тих, хто голосує, за кожен голос треба відзвітувати керівнику.

“Нас постійно змушували подавати документи або на російський паспорт, або на СНІОР. Щоб ми це зробили, навіть давали вихідний. Нам сказали, що в день виборів ми повинні проголосувати, потім зателефонувати і доповісти – вказати дату, час і місце голосування. Якщо ми цього не зробимо – звільнять. Якщо підприємство не виконає квоти – звільнять ще й начальника, який за це відповідає”, – розказує робітник шахти Донецька Максим.

Так зване голосування в "інформаційних центрах" ОРДЛО
Фото: Із соцмереж
Так зване голосування в "інформаційних центрах" ОРДЛО

У бюджетних установах пішли далі. Керівництво одного дитячого садочка Донецька попросило паролі від СНІОР, щоб проконтролювати, проголосували працівники чи ні.

Першого дня голосування в “інформаційні центри” прийшли голосувати не дуже багато людей. В основному пенсіонери, які і до цього приходили, щоб зареєструватися на порталі держпослуг. Загалом тих, хто зареєструвався в ОРДЛО, за інформацією самих окупантів – близько 100 тисяч осіб.

Бойовики за “Единую Россию”

Передвиборної агітації на окупованій території російські партії особливо не вели. Звичних для нас білбордів, наметів і роздачі агітаційних газет на вулицях люди не бачили. В основному рекламується саме голосування та інформація, як це зробити. 

Заклики голосувати на виборах у Держдуму РФ в окупованому Донецьку
Фото: Із соцмереж
Заклики голосувати на виборах у Держдуму РФ в окупованому Донецьку

Ще взимку письменник і бойовик Захар Прилєпін приїздив зі своєю партією “За правду!”, а згодом об'єднався заради виборів до Держдуми з партією “Справедливая Россия”.

Прилєпін навіть відкривав представництво партії в Донецьку і обіцяв провести в Держдуму відомих персонажів у середовищі бойовиків – Сергія Завдовєєва (позивний “Француз”), Ахру Авіндзбу (позивний “Абхаз”) і колишнього “міністра зв'язку ДНР” Віктора Яценка.

Цього не сталось. За останні пів року ні Прилєпін, ні хтось з його оточення на Донбасі навіть не з'являлися.

Партія Захара Прилєпіна "Справедлива Росія за правду
Фото: РИА Новости
Партія Захара Прилєпіна "Справедлива Росія за правду

Загалом же, політичної боротьби між російськими партіями немає. Таке відчуття, що є лише “Единая Россия”.

З липня і до початку вересня без єдиноросів в ОРДЛО не відбувся, схоже, жоден масовий захід – за підтримки партії пройшли спортивні змагання, турнір з комп'ютерної гри “Counter-Strike”, різноманітні “інтеграційні та економічні форуми”. “Єдинороси” подарували дитячій команді з хокею нову форму та роздали прапорці в день російського триколора. Так само під патронатом партії Путіна 28 липня і 9 серпня в ОРДЛО завозили російські вакцини від ковіду “Спутник-Лайт”.

Турнір з "Counter-Strikе" в окупованому Донецьку
Фото: Із соцмереж
Турнір з "Counter-Strikе" в окупованому Донецьку

Єдинороси дарують хокейну форму дитячій команді в окупованому Луганську
Фото: Із соцмереж
Єдинороси дарують хокейну форму дитячій команді в окупованому Луганську

У серпні навіть почали записувати до партії всіх охочих віком від 16 років.

За цей час у Донецьку двічі висаджувався партійний десант “єдиноросів”. Спочатку 15 липня урочисто пройшов форум під назвою “Росія-Донбас: єдність пріоритетів”, на який привезли представників так званих “ЛНР”, Абхазії і Південної Осетії.

Серед учасників був і депутат Держдуми від “Единой России” Андрій Козенко. Колишній проросійський політик з українського Криму з 2014 року перебуває під міжнародними санкціями, і саме йому зазвичай довіряють робити в Донецьку неоднозначні заяви.

Російській форум 15 липня в окупованому Донецьку
Фото: Первый канал
Російській форум 15 липня в окупованому Донецьку

Головною подією форуму для місцевих стала обіцянка Козенка запропонувати ввести “спеціальну форму реєстраційного обліку мешканців так званих “ДНР” і “ЛНР” з громадянством РФ, яка вирішила б проблеми з відсутністю в них російської прописки.

У День визволення Донбасу від нацистів, 8 вересня, так звану “ДНР” відвідав інший “єдинорос” – секретар генеральної ради партії, перший заступник голови Ради Федерації Андрій Турчак. Він відвідав Савур-Могилу, провів форум з Пушиліним і подарував ноутбуки. Раніше, у травні цього року, Турчак особисто підписав із “Союзом добровольцев Донбасса” угоду про співпрацю.

Реклама форуму єдиноросів в окупованому Донецьку
Фото: Із соцмереж
Реклама форуму єдиноросів в окупованому Донецьку

У партію Путіна чи не повним складом записалися бойовики із так званих рухів “Донецкая республика” та “Свободный Донбасс”. Вони проводили “часы гражданственности” і “встречи с трудовыми коллективами” на підприємства, у школах, лікарнях, дитячих садках чи просто у дворі багатоповерхівок. На них під банером “Единой России” розповідали про програму партії.

Так звані "зустрічі з трудовими колективами" в ОРДЛО напередодні виборів до Держдуми РФ
Фото: Із соцмереж
Так звані "зустрічі з трудовими колективами" в ОРДЛО напередодні виборів до Держдуми РФ

Агітація членами так званої ГО "Донецкая республика" за "Единую Россию" у
дворах окупованого Донецька"
Фото: Із соцмереж
Агітація членами так званої ГО "Донецкая республика" за "Единую Россию" у дворах окупованого Донецька"

Представники окупаційної влади, у тому числі Пушилін і Пасічник, так само за кожної нагоди розповідали, яка прекрасна партія “Единая Россия”, і закликали її підтримувати. Депутати так званих “Л/ДНР” також особисто закликали йти голосувати за партію Путіна.

Бойовики в Думі

У Росії виборча система змішана – половину депутатів обирають за партійним списком, половину – в мажоритарних округах. За одномандатників жителі ОРДЛО голосувати не можуть – лише за партію.

Ростовська область – одна з лідерів за кількістю виборців. З неї простіше потрапити до Держдуми, ніж з інших областей.

Це пов'язано з тим, як розподіляються мандати під час підбиття підсумків голосування. Перш за все в депутатські крісла потрапляють лідери із загальнофедеральної частини списків партій. А слідом за ними йдуть кандидати з регіональних частин. Оскільки за основу розрахунку береться кількість виборців, то більше шансів потрапити до Держдуми в партійних кандидатів із більших регіонів. Наприклад, якщо партія набере однаковий відсоток у регіоні, де проживає два мільйони виборців, і Ростовській області, де проживає 3,2 мільйона, то в парламент потрапить більша кількість членів ростовського списку.

Від “Единой России” в регіональній групі Ростовської області йдуть колишній глава так званої “ДНР” Олександр Бородай і “єдинорос” Віктор Водолацький. Останній називав “історично вирішеним” питання приєднання окупованих територій України.

Олександр Бородай (справа) та Андрій Турчак (зліва) підписують угоду про участь бойовиків
"Добровольческого союза Донбасса" у виборах за списками "Единой России
Фото: Царьград
Олександр Бородай (справа) та Андрій Турчак (зліва) підписують угоду про участь бойовиків "Добровольческого союза Донбасса" у виборах за списками "Единой России

Від “Справедливой России” у загальному списку йде Захар Прилєпін. У Ростовській області від партії йшов покійний актор Володимир Меньшов. Прилєпін розповідав, що Меньшов через нього передав  як допомогу терористам мільйон рублів.

Є і кандидат від так званої “ДНР”, але обиратися він буде від іншої окупованої частини України – Криму. Це колишній так званий “міністр транспорту та зв'язку ДНР” Віктор Яценко. У самій “ДНР” на нього відкрито кримінальну справу за розтрату коштів.

Так званий "міністр зв'язку ДНР" Віктор Яценко
Фото: Із соцмереж
Так званий "міністр зв'язку ДНР" Віктор Яценко

У двох партій, які йдуть до Держдуми, є пункт про визнання незалежності самопроголошених республік – у прилєпінської “Справедливой России” і КПРФ.

***

Незаконна участь жителів окупованих територій у виборах на Донбасі – це чергове порушення Росією міжнародного права та Мінських угод. На жаль, Україна недостатньо активно інформує світ про примусове включення мешканців окупованих територій у російський політичний процес, а ОБСЄ, ПАРЄ та наші партнери по Нормандському формату воліють не помічати таких «дрібниць». Хоча через них у підсумку проблема окупованого Донбасу лише поглиблюється.

Андрій ОленінАндрій Оленін, журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram