ГоловнаПолітика

У РНБО запропонували екстрадувати в Україну затриманих у Білорусі "вагнерівців" (оновлено)

У МЗС запевнили, що "уважно стежать за ситуацією", СБУ ініціюватиме екстрадицію.

У РНБО запропонували екстрадувати в Україну затриманих у Білорусі "вагнерівців" (оновлено)
Сергей Кривонос
Фото: censor.net.ua

Україна може вимагати видачі уродженців України, яких затримали в Білорусі разом з іншими бойовиками російської військової компанії "Вагнер".

Про це заявив заступник секретаря РНБО Сергій Кривонос, передає 5 канал.

Він сказав, що вже звертався з цим питанням до Міністерства закордонних справ.

"Чи не розглянути б таку пропозицію, щоб їх нам видали по екстрадиції? Це питання обговорюється, яким чином. Це було б непогано", – наголосив заступник секретаря РНБО.

На думку Кривоноса, це дало б поштовх до поліпшення відносини України й Білорусі.

"І відбило б бажання наших ворогів використовувати територію наших сусідів як плацдарм для дій проти нашої країни", - зазначив заступник секретаря РНБО.

Оновлення. МЗС України прокоментувало затримання бойовиків у Білорусі й можливість екстрадиції. Там запевнили, що "уважно стежать за ситуацією". Питання можливої екстрадиції затриманих, серед яких, за даними ЗМІ, є ті, хто воював проти України на Донбасі, чи інших правових дій будуть вирішуватися відповідними правоохоронними і спеціальними органами, наголошують у МЗС.

"Україна давно попереджала, що учасники російських окупаційних сил і незаконних збройних формувань, які брали участь у бойових діях на сході України, використовуються в інших точках світу і становлять загрозу. Виявлення цих бойовиків в Білорусі підтверджує цей факт і свідчить, що вони можуть бути використані для дестабілізації ситуації в Білорусі напередодні президентських виборів", - йдеться в заяві речниці МЗС Катерини Зеленко, оприлюдненій вранці 30 липня.

У МЗС наголосили, що Україна розвиває добросусідські відносини з Білоруссю, всебічно підтримує її суверенітет і незалежність.

Оновлення 12:45. Служба безпеки України звертатиметься із запитом щодо екстрадиції затриманих у Білорусі членів російської приватної військової компанії "Вагнера".

Про це повідомляє BBC Україна з посиланням на СБУ.

Там розповіли, що будуть ініціювати це питання перед Офісом генерального прокурора. За міжнародними правилами, саме прокуратура має подавати запит на екстрадицію.

Водночас наразі невідомо, про екстрадицію скількох членів ПВК "Вагнера" може йти мова. Це ще уточнюють.

За попередніми даними, серед затриманих є і громадяни України, яких розшукує поліція.

Нагадаємо, 29 липня в Білорусі повідомили, що під Мінськом затримали більш ніж 30 бойовиків ПВК "Вагнер", котрі планували дестабілізувати ситуацію в країні у період виборчої кампанії. За даними держагентства БелТА, всі вони є громадянами РФ.

Згодом з’ясувалося, що серед затриманих у Білорусі членів ПВК "Вагнер" є бойовики з "ДНР" і "беркутівці". Імена більшості з 33 затриманих у Білорусі бойовиків ПВК "Вагнер" є в українській базі "Миротворець" як учасників війни на Донбасі.

Згодом стало відомо, що МЗС Білорусі викликає посла України через затримання "вагнерівців" під Мінськом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram