ГоловнаПолітика

Шмигаль заявив, що парламент не відмовлявся призначати Шкарлета міністром освіти

В.о. міністра освіти звільнять, якщо він не відповідатиме посаді.

Шмигаль заявив, що парламент не відмовлявся призначати Шкарлета міністром освіти
Сергей Шкарлет
Фото: gorod.cn.ua

Верховна Рада не відмовлялася призначати ректора Черкаського національного технологічного університету Сергія Шкарлета міністром освіти. Кабмін призначив його в.о. голови міністерства, щоб дати шанс "проявити себе, показати стратегію, філософію, навички і професіоналізм", повідомив в інтерв'ю "BBC Україна" прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Він заявив, що у Шкарлета є "гарне, ясне бачення" і менеджерський досвід.

"Відмови парламенту як такої не було... Парламент збирається йти на канікули, а міністрів призначає Верховна Рада. Тому, думаю, тримісячний термін - це той термін, за який людина може ознайомитися з ситуацією і проявити себе", - заявив прем'єр-міністр України.

Він також додав, що президент Володимир Зеленський не чинив ніякого тиску щодо призначення Шкарлета і будь-яких інших питань.

Шмигаль зазначив, що Шкарлета звільнять, якщо за три місяці він не покаже, що відповідає посаді та вимогам часу.

"Є питання порядності та професійності, які для нас так само важливі, як і відсутність корупції у вищих ешелонах влади. Ці параметри застосовуються до всіх членів урядової команди. Якщо міністр або в.о.міністра не відповідатимуть посаді, то можна і не чекати три місяці", - заявив прем'єр-міністр.

Нагадаємо, 2 червня ректори вузів на зустрічі з президентом Володимиром Зеленським запропонували призначити Шкарлета міністром.

Через добу після появи інформації про кандидатуру Шкарлета на сайті помилок і фальсифікації в наукових дослідженнях опублікували інформацію про плагіат у монографії в співавторстві ректора Чернігівського НТУ і кандидата в міністри освіти Сергія Шкарлета.

Автор статті стверджує, що в монографії використовувалися цілі блоки тексту, який було опубліковано на три роки раніше. При цьому посилань у роботі Шкарлета на цю наукову працю немає.

Колишня міністерка освіти Новосад заявила, що Шкарлет купив позашляховик VW Amarok за гроші, які могли піти на доплати викладачам.

Профільний комітет Ради не підтримав призначення Шкарлета, після чого Кабінет Міністрів призначив його виконувачем обов'язків міністра.

Біля будівлі Міносвіти пройшли декілька мітингів тих, хто виступає проти призначення Шкарлета в.о. До співробітника Інституту фізики НАН України, кандидата фізико-математичних наук Антона Сененка, який брав участь в акції проти призначення Шкарлета, на бесіду приходив співробітник СБУ. Він прийшов в Інститут на наступний день після призначення Шкарлета в.о. голови МОН і цікавився, чому Сененко брав участь в акції і хто там був разом з ним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram