ГоловнаПолітика

Кабмін виділив МВС 2,7 млрд грн на доплати причетним до протидії коронавірусу співробітникам

Профільний комітет Ради проголосував проти.

Кабмін виділив МВС 2,7 млрд грн на доплати причетним до протидії коронавірусу співробітникам
Фото: Lb.ua

Кабінет Міністрів виділив Міністерству внутрішніх справ 2,7 млрд гривень на доплати працівникам, які причетні до протидії коронавірусу.

Про це йдеться в постанові уряду №485 від 10 червня, передають Українські Новини.

"Виділити Міністерству внутрішніх справ 2 701 125,3 тис. гривень, у тому числі Апарату Міністерства внутрішніх справ - 171 081,6 тис. гривень, Національної гвардії - 125 105,5 тис. гривень, Адміністрації Державної прикордонної служби - 103 774,7 тис . гривень, Державній службі з надзвичайних ситуацій - 51 302,5 тис. гривень, Національній поліції - 2 249 861 тис. гривень на безповоротній основі (видатки споживання), з фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19", - йдеться в документі .

Згідно з постановою, кошти виділені на здійснення доплати до грошового забезпечення військовослужбовцям Національної гвардії і Державної прикордонної служби, особам рядового і начальницького складу органів і підрозділів цивільного захисту, поліцейським, які забезпечують життєдіяльність населення на період дії карантину.

Крім того, гроші виділені на доплати медичним та іншим працівникам, безпосередньо зайнятим на роботах з ліквідації захворювання коронавірусом у відомчих установах.

Міністерство внутрішніх справ має забезпечити узгодження виділення бюджетних коштів з Комітетом Верховної Ради з питань бюджету.

Міністерство фінансів має забезпечити після зазначеного погодження відкриття нових бюджетних програм та внесення відповідних змін до розподілу державного бюджету.

Комітет Верховної Ради з питань бюджету на засіданні в середу, 17 червня, не схвалив виділення МВС 2,7 млрд грн з фонду боротьби з коронавірусом, передає Інтерфакс-Україна.

"Тільки що бюджетний комітет Верховної Ради не погодив перенаправлення Міністерству внутрішніх справ 2,7 мільярдів гривень з фонду боротьби з коронавірусом. Нагадаю, що на початку тижня уряд видав розпорядження, згідно з яким це перенаправлення мало відбутися: майже 5% від величини цього фонду на доплати поліції, прикордонникам, які нібито задіяні в боротьбі з COVID-19", - заявив секретар комітету і депутат фракції "Голос" Володимир Цабаль.

За словами депутата, насправді, доплати були розраховані не тільки на співробітників МВС, що задіяні у протидії епідемії коронавірусу, а й на інших правоохоронців та співробітників підлеглих міністерству служб

"Чому "нібито"? Тому що, як ми сьогодні з'ясували на комітеті, що ці доплати планувалося робити майже всім співробітникам МВС - як тим, хто дійсно боровся з COVID-19, так і тим, хто не боровся, зате бив активістів і народного депутата Романа Лозинського під час акції на підтримку Сергія Стерненка. З'ясувалося також, що уряд проголосував за таке рішення без узгодження з Міністерством фінансів. Додаткові розрахунки, які МВС нібито направило до Мінфіну, там так і не бачили, що офіційно підтвердили в комітеті", - додав секретар бюджетного комітету.

Він вважає, що уряд дискримінує медичних працівників, віддаючи перевагу правоохоронним органам в період пандемії: "І особливий цинізм полягає в тому, що, поки медики не отримують захисту і обіцяних доплат, МВС претендує на гроші, значно більше, ніж потрібно медикам. Виглядає так , що, з точки зору уряду, у нас з COVID-19 бореться МВС, а лікарі - ні".

Нагадаємо, що в парламент був внесений законопроєкт, що передбачає страхування медиків, задіяних в боротьбі з COVID-19. Однак парламент проголосував за альтернативний документ, згідно з яким медики можуть отримати виплати тільки в разі смерті або інвалідності, викликаних коронавірусом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram